SGK'nın sunduğu erken emeklilik yöntemlerinden biri de malulen emeklilik. Çalışma hayatı boyunca rahatsızlık yaşayan kişiler 10 yıl çalışarak anında emekli olabiliyor. Bugün sizler için malulen emekliliği araştıyoruz.
Malulen Emeklilik Nedir?
Ülkemizde yaşayan vatandaşların büyük bir kısmı malulen emekliliğin ne olduğunu merak ediyor. Malulen emeklilik, çalıştığı yerde kaza geçiren ya da işyerindeki çalışma şartları nedeniyle rahatsızlanan kişilerin daha erken emekli olmasını sağlayan koruyucu bir haktır. Ancak hatırlatılması gereken özel bir durum var; bu emeklilik türü, engelli vatandaşlara uygulanan emeklilik ile aynı değil. Engellilere uygulanan emeklilikte, engel durumunun doğuştan olması gerekiyor. Malulen emeklilikte ise işgücü kaybının ya da engelin SGK'lı olarak çalışmaya başladıktan sonra gelişmesi gerekir.
Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?
SGK'nın malulen emeklilik için aradığı şartlar şu şekilde karşımıza çıkıyor:
- Malulen emekli olmak isteyenlerin tam teşekküllü bir devlet hastanesinin en az %40 oranında ve üzerinde "Çalışamaz" ibaresinin yer aldığı engel raporu alması gerekiyor.
- %40 ile %49 arasında engel oranı bulunan kişiler 18 yıllık primlerinin ödenmesinin ardından malulen emekli olabiliyor, %50 ve %59 arasında engel oranı bulunan kişiler 16 yıl çalıştıktan sonra emekli olabiliyor, %60 ve üstünde engeli olan kişiler ise 10 yıl sigortalı olarak çalıştıktan sonra emekli olabiliyor.
SGK’nın Malulen Emeklilik İçin Kabul Ettiği Hastalıklar
SGK’nın malulen emeklilik için kabul edilen hastalıklar şu şekilde sıralanıyor: Ölümcül derecede kabul edilen bütün kanser türleri, Epilepsi, demans, beyin tümörleri, parkinson, selebral palsi, MS, zeka geriliği gibi beyin hasarı sonucu oluşan hastalıklar, Görme yetisinin kaybolması ya da azalması, retinaya bağlı oluşan kanamalar, Bazı organ nakilleri (Karaciğer, kalp, akciğer, böbrek) Siroz ya da tüberküloz gibi karaciğer hastalıkları, Kalp yetmezliği ya da kalp kapakçığı rahatsızlıkları, Metabolizma bozuklukları ve AIDS, İleri düzeyde bipolar bozukluk ve şizofreni gibi kişinin hayatını, kararlarını ve ruh halini etkileyecek psikolojik rahatsızlıklar, Denge bozuklukları ve işitme kaybı, Uzuv kaybı (Ampute)
Malulen Emeklilik Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
Eğer sizler de anlatılan bu şartları sağlıyorsanız 4A, 4B ya da 4C hangi SGK türüne sahip olursanız olun size en yakın SGK Müdürlüklerine giderek aşağıda belirtilen evkakları teslim ederek anında malulen emekli olabilirsiniz:
- Maluliyet durumlarının taleplerine ilişkin dilekçe,
- İşe ilk giriş tarihinin gösterildiği belge,
- Erkekler için askerlik durumunu beyan eden belge,
- Sağlık kurumlarından alınan engel durumunu onaylayan belge,
- Önceden verilmiş olan maluliyet kararlarına ilişkin örnek beyan
Yorumlar