Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti arasında ortak hazırlanmış olan Women-Up projesi, kayıtlı kadın istihdamının değerlendirilmesi, kadın yatırımcıların daha fazla ekonomide yer alması, kadın girişimci sayısının artması, kadınların yeni meslekler sahibi olması gibi, birçok katkı beklenen bir uygulama. Belirlenmiş pilot illerde başlayan uygulamayla, 4.000 Kadın işverenin yanında, 4.000 kadın kayıtlı istihdamın işe girmesi sağlanıyor. Bu şekilde işe başlayan kadınların, her ay net asgari ücret karşılığı proje tarafından sağlanıyor. 20 Ay boyunca net asgari ücret karşılığı ödeme, kadın işverene yapılıyor. Böylece kadın işverenler, yanlarında ilave kadın personel çalıştırma şansı da bulmuş oluyor. Kayıtlı kadın istihdamının değerlendirilmesi sayesinde, kayıt dışı kadın istihdamının azalması katkısı da sağlanıyor.
Women - Up Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi
Pilot iller olarak belirlenmiş olan Ankara, İstanbul, Şanlıurfa, Denizli, Aydın, Samsun, Kahramanmaraş, tesadüfi olarak seçilmedi. Bu iller aynı zamanda ülkemiz ekonomisine önemli destek sağlayan kadın işverenlerin en fazla olduğu iller. Bu kapsamda kadın işverenler ile kayıtlı kadın istihdamını bir araya getirmeyi hedefleyen proje, kadınların işsizlik oranının düşürülmesini de hedefliyor.
Projeden yeni iş yeri açmış kadın işverenlerde faydalanabiliyor ve bu sayede yeni açılmış işyerlerine de önemli bir destek sağlanıyor. Yeni iş yeri açmış bir kadın işveren, Women - Up Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi projesine başvurarak, 20 ay boyunca, bir personelinin toplam giderini karşılayabiliyor. Her kadın için net asgari ücret olarak yapılan destek ödemesi sayesinde, yeni işyerleri bir personele ödeyecekleri aylık tutarı doğrudan destek olarak alıyor.
Kadınlara Ekonomide Daha Fazla Yer Sağlanması Gerekiyor
Kadınların ülke ekonomisinde işveren ve çalışan olarak daha fazla yer alması önemli bir konu. Daha güçlü bir ülke ekonomisi oluşturmanın önemli bir koşulu olan bu durum, aynı zamanda ekonomiye kadın elinin değmesi gibi önemli bir artıda oluşturuyor. Tüm bunlara ilave olarak, kayıt dışı kadın istihdamının azaltılmasına yönelik olarak önemli bir katkı sağlıyor. Ülkemizde hazırlanan benzeri proje ve destekler sayesinde, son 10 yılda kayıt dışı kadın istihdamı % 21 oranında düşürüldü.
Yorumlar