Ülkemizde sürekli artan emeklilik yaşı nedeniyle emeklilik konusu vatandaşlar için büyük bir sorun haline geliyor. Hal böyle olunca vatandaşlar erken emekli olabilmek adına pek çok farklı yöntem arıyor, bu yöntemlerden biri de iş kazası ya da belli hastalıklara yakalanan kişilere uygulanan Malulen Emeklilik. Bugün sizin için malulen emeklilik nedir, başvuru şartları nelerdir bunlara bakacağız.
Malulen Emeklilik Nedir?
SGK'nın vatandaşları korumak için uyguladığı bazı erken emeklilik yöntemleri bulunuyor. Malulen Emeklilik de SGK'nın erken emeklilik yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. SGK'lı olarak çalışan bir kişinin geçirdiği meslek rahatsızlığı ya da iş kazası sonucunda çalışamaz hale gelmesinin ardından bazı şartları yerine getirdiği anda yaşına bakılmadan anında emekli ediliyor. Ancak Malulen Emeklilik ile engellilere sunulan emeklilik aynı şey değil, engelli bireylerin emekli olabilmesi için iş gücüne neden olan engelin doğuştan gelmesi gerekiyor. Malulen emeklilikte ise bu engel durumunun SGK'lı olarak çalışmaya başladıktan sonra ortaya çıkması bekleniyor.
Malulen Emekli Olmak İçin Şartları Nelerdir?
Malulen emekli olmak için bazı şartları karşılamanız gerektiğinden bahsetmiştik. O şartlar aşağıdaki gibi sıralanıyor:
- 1800 günlük yani 10 yıllık SGK prim günlerinin ödenmiş olması gerekiyor.
- Malulen emekli olacak kişinin belirli tam teşekküllü devlet hastanelerinden engel durumunu belirten rapor alması gerekiyor. Bu raporun en az %60 oranında güç kaybını kanıtlaması ve aynı belgede "Çalışamaz" ibaresinin yer alması gerekli.
Eğer sizler de bu şartları sağlıyorsanız anında malulen emekli olabilirsiniz.
SGK Tarafından Malullük İçin Kabul Edilen Hastalıklar Nelerdir?
Her hastalık ya da rahatsızlık SGK tarafından malullük için yeterli değil. İşte SGK'nın malulen emeklilik için kabul ettiği hastalıklar şu şekilde sıralanıyor:
- Epilepsi/sara,
- Parkinson sendromu,
- Serebral palsi,
- Demans,
- Beyin tümörleri,
- Multiple Skleroz (Ms),
- Anemi,
- Karaciğer sirozu,
- Denge bozukluğundan kaynaklı tek başına ayakta duramama haliyle birlikte yaşanan işitme kaybı,
- Görme azlığı,
- Retina kanamaları,
- Uzuv kayıpları,
- Organ nakilleri,
- Behçet hastalığı,
- Gastrointestinal kanamalar,
- Tüberküloz,
- AIDS,
- Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı),
- Şizofreni ve bipolar bozukluklar