Sosyal devlet ilkelerine bağlılık gereğince Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından sağlanan sosyal güvencelerin kapsamı her geçen gün genişletilmeye devam ediliyor. Daha fazla vatandaşın yararlanmasının önünün açıldığı sosyal güvence destekleri bulunan SGK’dan şimdi de kaplıca tedavisi desteği geldi. Hastanelerde tedavisi sağlanamayan veya uzman önerisiyle kaplıca tedavisine başvurması önerilen vatandaşlar için SGK, kaplıca tedavisi desteği sunuyor. İşte SGK’nin kaplıca tedavisi desteğinin ayrıntıları!
Kimler SGK Kaplıca Tedavisi Desteğinden Yararlanabilir?
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından kaplıca tedavisi adı altında yeni bir tedavi desteği sağlanmaya başlandı. Kaplıca gibi bir şifa kaynağından çeşitli hastalıkları için yararlanmaya ihtiyaç duyan ancak maddi imkansızlıklar yaşayan vatandaşlar için SGK destek sağlıyor. Buna göre SGK, vatandaşın kaplıca tedavi giderlerini karşılıyor. Ancak her sosyal güvence uygulamasında olduğu gibi SGK, kaplıca tedavisi içinde bazı şartlar arıyor.
SGK kaplıca tedavisi desteğinden yararlanabilmek için vatandaşın resmi sağlık kurumları tarafından hazırlanan “Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon” veya “Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji” uzmanı hekiminde bulunduğu sağlık kurulu raporuna sahip olması gerekmektedir. Düzenlenen sağlık kurulu raporu içerisinde tanı, önerilen tedavi, seans ve gün sayısı gibi tüm bilgilerin spesifik şekilde yer alması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan sağlık kurulu raporuna sahip olan vatandaşlar SGK’ya başvuruda bulunarak Sağlık Bakanlığı tarafından işletme izni verilmiş olan kaplıca tesislerinde ücretsiz olarak tedavi olma şansını yakalıyor.
SGK Kaplıca Tedavisinde Hangi Giderler Karşılanıyor?
SGK tarafından sağlanan kaplıca tedavisi desteği belirli giderleri karşılamaktadır. Buna göre SGK tarafından kaplıca tedavisi çerçevesinde yol, gündelik ve refakatçi giderleri için sağlık kurulu raporu doğrultusunda destek sağlanmaktadır.
Vatandaşların sağlık kurulu tarafından düzenlenen raporun, düzenlenme tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde tedaviye başlaması gerekmektedir. Bu süre içerisinde tedaviye başlanmaması durumunda tekrar bir sağlık kurulu değerlendirmesine girmesi ve yeni bir sağlık kurulu raporu düzenlenmesini sağlaması gerekmektedir. Ayrıca sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren en geç 5 iş günü içerisinde hizmetinden yararlanılacak ilişki kaplıca tesisine başvuru gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir. Aksi halde yol gideri ve gündeliklerin ödenmesi söz konusu olmamaktadır.
Yorumlar