Devletin yardıma muhtaç ailelere sunduğu desteklerin ardı arkası kesilmiyor. Bugün sizler için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın sunduğu destek mekanizmalarını derledik!
Doğum Yardımı
Devletin ihtiyaç sahibi ailelere sağladığı ilk hizmetlerden biri Doğum Yardımı olarak karşımıza çıkıyor. Doğum Yardımı, 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren Mavi Kart sahibi doğum yapan vatandaşlara sunulan bir yardım. Birinci çocuk için 300 TL, İkinci çocuk için 400 TL, Üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL’lik tek seferlik ödemeler yapılır.
Elektrik Tüketim Desteği
2019 yılından beri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi ailelere sunulan bu destek mekanizması sayesinde 3294 ve 2022 sayılı Kanunlar kapsamındaki düzenli sosyal yardım programlarından faydalanan ihtiyaç sahibi aileler, kimlikleri ve elektrik faturalarıyla birlikte PTT şubelerine gittiklerinde hane içinde yaşadıkları kişi sayısına doğru orantılı olarak kWh yardımı alarak hayatlarını daha kolay idame ettirebiliyorlar:
- 1-2 kişilik hanelere aylık 75 kWh (68,67 –TL),
- 3 kişilik hanelere aylık 100 kWh (91,56-TL),
- 4 kişilik hanelere aylık 125 kWh (114,44-TL),
- 5 ve daha fazla kişilik hanelere aylık 150 kWh (137,33-TL) nakdi destek sağlanır. Evde makineye bağlı yaşayan hasta varsa aylık ödenen yardım tutarı 200 TL'ye kadar çıkabiliyor.
Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı
Eşini kaybetmiş ve sosyal güvencesi olmayan kadınlar, devlet tarafından iki ayda bir 325 TL'lik ödemeler alarak hayatını kolaylaştırabiliyor.
Öksüz ve Yetim Yardımı
Annesini, babasını ya da her iki ebeveynini kaybetmiş çocuklar için iki ayda bir 150 TL yardım yapılıyor. Yardım, anne vefat etmiş ise baba, baba vefat etmiş ise anne, her ikisi de vefat etmiş ise çocuğa bakan kişiye veriliyor.
Muhtaç Asker Ailelerine Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı
Askerlik görevini yerine getiren kişilerin ailelerinde sosyal güvencesi olmayan kişiler ya da ihtiyaç sahibi kişiler varsa; kişi askerden dönene kadar iki ayda bir 400 TL ödeme yapılıyor. Devletin bu desteğini ise eşi, annesi ya da babası alıyor.