Bankalarda açılan hesaplar, yaşamlarımızın belirli dönemlerinde aktif kullandığımız ancak sonradan değişen yaşam koşullarımıza bağlı olarak ihtiyacımız kalmayan hesaplar haline dönüşebiliyor. Göz açıp kapayıncaya kadar geçen zaman içerisinde, bu hesaplarda bulunan bakiyelerimiz unutulabiliyor. Akbank’ta da bu ve benzeri şekillerde açılmış, sonrasında aktifliğini kaybetmiş çok sayıda hesap bulunuyor. Tüm bankalar gibi Akbank’ta bu hesapların güvenliğini sağlamakla yükümlü. Bununla birlikte zamanla artan ve hatırı sayılır tutarlar oluşturan bu hesaplar, Bankacılık yasalarımızla düzenlenmiş kurallara tabiidir. Zaman aşımı olarak bilinen kanunla, bankalarda 10 yıl boyunca hiçbir etkileşim olmamış hesaplar, YTM adı verilen Yatırımcı Tazmin Merkezi’ne devredilir.
Akbank Zaman Aşımına Uğrayan Hesaplara Ne Oluyor?
Akbank zaman aşımına uğrama ihtimali olan tüm hesaplar için, kurduğu sistemle özel bir hizmet sunuyor. Herkes bankada hesabının olup olmadığını kısa bir sorgulamayla hemen görebiliyor. Bunun için bankanın resmi web sitesi üzerinde bulunan sorgulama sayfasına ulaşmanız gerekiyor. İsim ve soy isim üzerinden yaptığınız kısa bir sorgulamayla, unuttuğunuz bir hesabınızın olup olmadığını hemen öğrenebiliyorsunuz. 10 Yıllık süreyi tamamlamış ve hiç aktif olmamış hesaplar, YTM’ye devrediliyor. Devirden sonra da banka hesapla ilgili olarak kayıtlarını saklıyor olsa da, artık bu hesaplarla ilgili tüm YTM’ye geçmiş oluyor. Dolayısıyla bankalar hiçbir hesabı silmiyor, ancak üzerlerindeki yetkilerini kaybediyorlar.
Yatırımcı Tazmin Merkezi Nedir?
Hesaplarında aktiflik olmayan ve 10 yılı dolduran tüm banka hesapları, bu süre sonunda YTM’ye devir edilmesi gerekiyor. Hesaplarda 250 TL ve üzerinde bir bakiyenin bulunması halinde, her yılın Mart ayı sonuna kadar yapılan ilanlarla hesap sahiplerine ulaşılmaya çalışılıyor. Bu süre içerisinde yanıt alınmayan tüm hesapların YTM’ye devri, her yılın Mart ayı sonunda gerçekleşiyor. Bu yıl içinde de Akbank’ta mevduatı bulunan ve on yıldır aktif olmayan çeşitli hesaplar YTM’ye devredilecek.
Bankada hesabınızın bulunup bulunmadığını öğrenmek, kalan mevduatlarınızın olup olmadığını anlamak için, bankanın web sitesi üzerinden hemen bir sorgulama yapma şansınız bulunuyor. YTM’ye devredilen hesaplarla ilgili sonradan hesa sahibinin hak iddia etmesi mümkün oluyor. Bununla birlikte belirli sürelerin üzerinde işlem görmemiş mevduatların iadesinin talep edilmesi mümkün olmuyor.
Yorumlar