Türkiye’de hayatını kaybeden kişinin sevenleri, geleneksel olarak bir taziye yemeği vermektedir. Yüzlerce yıla dayanan bir gelenek haline gelen bu taziye yemeği, hayatını kaybeden insanların ruhuna ithaf edilir. Ayrıca sevenlerini bir araya getirir. Bu gibi yönleri nedeniyle gelenek haline gelen taziye yemeğiyle ilgili o ilde ilginç bir gelişme yaşandı. O ilin valisi tarafından şehirde taziye yemeği geleneği yasaklandı. İşte dikkat çeken olayın detayları!

Oğuzhan Uğur'un Mevzular Açık Mikrofon'a Tarikat Lideri Cübbeli Ahmet Hoca'yı Çağırması Olay Oldu! Oğuzhan Uğur'un Mevzular Açık Mikrofon'a Tarikat Lideri Cübbeli Ahmet Hoca'yı Çağırması Olay Oldu!

Taziye Yemeği Verilmesi Yasaklandı

Taziye yemeği geleneği Aksaray’da valilik tarafından alınan karar doğrultusunda yasaklandı. Buna göre Aksaray genelinde vatandaşların hayatını kaybeden sevdiklerinin adına taziye yemeği vermelerine izin verilmeyecek. Söz konusu dikkat çeken karara ilişkin açıklama bizzat Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu tarafından gerçekleştirildi.

Aksaray Valisi Aydoğdu, katıldığı bir cenaze namazı sonrasında, taziye yemeği geleneğinin şehirde tamamen yasaklandığını açıkladı. Somuncu Baba Külliyesi’nde katıldığı Emine Çağlak’ın cenaze namazı sonrasında açıklamalarda bulundu.
Vali Aydoğdu alınan karara ilişkin detaylı bir açıklamada da bulundu. Aydoğdu, özellikle son yıllarda Türkiye genelinde son derece garip olan bir uygulamanın söz konusu olduğuna dikkat çekti. Cenazesi olanların, gelen kişilere yemek ikramı gerçekleştirdiğini belirtiyor. Cenazede 1-2 olmasında sorun olmadığını ama sayının 200 ile 300 kişi seviyesinde olmasının ciddi sorun oluşturduğunu belirtti. Söz konusu durumun ise özellikle maddi durumu iyi olmayan kişiler için ciddi bir problem haline dönüşebildiğini belirtti. Herkesin “ben yemek ikram etmezsem, ayıp olur” düşüncesinde olduğunu ve bunun çok ciddi bir sorun olduğunu belirtti.

Türkiye’ye Örnek Olacak

Vali Aydoğdu, söz konusu yasak uygulamasının Türkiye genelinde örnek teşkil edeceği hedefinde olduğunu belirtti. Aydoğdu, Aksaray merkezinin dışında ilçe ve köylerde de cenaze sahiplerinin yemek vermelerini engelleyeceklerini ve yasakladıklarını belirtti. Bir evde cenaze var ise 3 gün süreyle mahalleliler tarafından, acısı olan hanedeki insanların mutfağa giremeyeceklerinden yemek getirildiğini belirtti. Böylesine ulvi bir geleneğin unutulmasının dışında söz konusu uygulamanın insanlara ciddi bir yük oluşturduğunu da dikkat çekti. Bu nedenle yasak kararını alarak, insanların esas geleneklerine sahip çıkmalarını ve acılarını yaşarken, bir de yemek verme gibi gereksiz bir adet ile uğraşmak zorunda kalmamalarının sağlanması hedefleniyor.