PTT'den Açıklama Geldi İşe Alımlar Başladı! Sene Sonuna Kadar KPSS Şartı Olmadan 55.000 Kişiye Memuriyet Verilecek! PTT'den Açıklama Geldi İşe Alımlar Başladı! Sene Sonuna Kadar KPSS Şartı Olmadan 55.000 Kişiye Memuriyet Verilecek!

Herkes emekli olabilmek için hayatı boyunca yoğun tempoda çalışıyor. Ancak çoğu kişi emekliliğinde alacağı maaşını yükseltebileceği hakkında bilgi sahibi değil. Uzmanlar çalışma döneminde bazı önemli detaylara dikkat edilmesi halinde emeklilikte daha yüksek maaş alabilmenin mümkün olduğunu belirtiyor. Peki Türkiye’de emekli maaşı nasıl yükseltilir? Daha yüksek emekli maaşı almak için yapılması gerekenler neler? Sorularının detayları haberimizde!

Emekli Maaşı Yükseltilebilir Mi?

Türkiye’de sigortalı ve emekliler için emekli maaşındaki farkların sadece Sosyal Güvenlik Kurumu’nun(SGK) 4A, 4B ve 4C sigorta kollarındaki farklardan kaynaklandığı düşünülüyor. Ancak Türkiye’de her 4A emeklisi bile aynı emekli maaşını almıyor. Bunun nedeni ise SGK emekli maaşı hesaplamalarında kullanılan değişkenler oluyor. Bu değişkenler hususunda çalışma hayatında dikkatli hareket edenler, emekliliğinde daha yüksek emekli maaşı alabiliyor.

Daha Yüksek Emekli Maaşı Almak İçin Neler Yapılmalı?

Emekliliğinde daha yüksek emekli maaşı almak isteyen kişilerin dikkat etmeleri gereken bazı önemli hususlar bulunuyor. Bu hususlara dikkat edenler, emekliliklerinde aynı sigorta kolundan emekli olan kişilere göre bile daha yüksek emekli maaşı alabiliyor.

Gerçek Gelir Üzerinden Prim Ödenmeli

Çoğu işveren, daha uygun sigorta prim ödemesi için çalışanların maaş ödemelerini asgari ücretten gösteriyor. Bu durum özellikle asgari ücretten daha yüksek kazanca sahip olan kişilerin emekliliklerinde almaları gereken maaştan daha düşük maaş almalarına neden oluyor. Çünkü bu durumda SGK tarafından emekli maaşı hesaplaması, ilgili sigortalı için asgari ücret tutarındaki gelir üzerinden hesaplanıyor. Ancak işverenin gerçek maaşı üzerinden prim ödemesi yapıldığına dikkat etmesi halinde gerçek maaş tutarı üzerinden maaş hesaplaması yapılıyor.

Birden Fazla İşverene Kayıtlı Çalışma

Sosyal güvenlik uzmanları 5510 sayılı Kanun’un 4/1 a bendinden yararlanmayı da öneriyor. Çalışanın 2 ayrı iş yerinden prim ödemesi yapılmasını sağlaması durumunda emekli aylığına esas tutarı da doğal olarak artacaktır.

2000 Öncesinde Yüksek Tutardan Borçlanma

Uzmanlar emeklilik için doğum borçlanması, askerlik borçlanması veya yurtdışı borçlanması yapacak kişileri de uyarıyor. 01.01.2000 tarihinden önceki döneme ilişkin borçlanmalarda en üst prim sınırından borçlanma yapılması halinde emekli maaşının daha yüksek olmasının sağlanacağına dikkat çekiyor.