Dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olan Almanya, aynı zamanda Fransa ile birlikte Avrupa Birliği’ nin de temelini oluşturan ülke konumunda. Bir anlamda Avrupa’ nın en güçlü ve dinamik ekonomisi olan Almanya, bu durumuna 2. Dünya Savaşı sonrasında uğradığı yıkıma rağmen ulaşmış durumda. Bir türlü planlanmış yapıya sahip olsa da, dünya ekonomisinin en önemli aktörlerinden biri. Dolayısıyla Almanya ekonomisinin ihtiyacı olan her türlü kaynağa ulaşması için planlamalar, çok önceden yapılıyor.
Gerek doğum oranlarının düşüklüğü, gerek yaşlanan nüfusu nedeniyle, nüfus artışı yaşamayan Almanya, ekonomisini yine güçlü şekilde ayakta tutabilmek için, birçok alanda istihdam ihtiyacına sahip. Yakın gelecekte giderek artmaya devam edecek personel ihtiyacı için, ülke yine göçmen işçi yöntemine başvurdu.
Bu yıl 1.5 Milyon İşçi Alınacak
Göçmen işçiye oluşan ihtiyaç söz konusu olunca, daha önceden deneyimlenmiş ve sistemine uyumu en yüksek olan Türk göçmen işçilerde, yeniden öne çıkıyor. Almanya sadece bu yıl içerisinde en 1.5 milyon göçmen işçi alacağını duyurdu. Her sektörden ihtiyaç bulunana alanlara alınacak işçiler için, ödenecek en az aylık tutarı 4.000 Euro’ dan başlıyor. Türk işçilerin sisteme uyumluluğu ve katkıları, göçmen işçi alımının da en büyük oranın Türkiye’ ye verilmesine de neden oluyor. Almanya göçmen işçi alımını, birçok ülke vatandaşının gelmesiyle karşılayacak. Buna karşın Türkiye’ den geleceklere de öncelik tanınıyor.
Almanya Göçmen İşçi Alımında Türkiye’ ye Öncelik Veriyor
Hali hazırda 2 milyona yaklaşan sayıda Türk göçmen işçi Almanya’ da varlığını sürdürüyor. Alman ekonomisine çok büyük katkılar sağlayan ve birçoğu vatandaş olmuş olan Türkler, sağladıkları katkı ve uyum nedeniyle, Almanya’ nın yeni göçmen işçi alımında da öncelik tanımasına neden oluyor.
Terziden, mühendise, doktordan temizlik görevlisine kadar pek çok farklı alanda işçi alımı yapılacak. Dolayısıyla belirli alanlar için eğitim seviyesi ve belirli alanlardan mezuniyet gerekiyorsa da, birçok eğitimsiz kişi için de iş bulunuyor. En düşük aylık olarak 4.000 Euro belirlenmiş durumda. Alanlara ve istihdamın yeteneklerine göre, alınacak aylık oranları da değişiklik gösteriyor.