Türkiye’de emeklilik ve sigorta sistemini denetleyen ve yürüten kurum olan Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), sigortalı veya emekli olması fark etmeksizin kazanılmış hakları kalıcı olarak sunuyor. Bu çerçevede sigortalılığının ardından emeklilik hakkını alan kişilerin vefat etmeleri durumunda da mevcut emekli maaşı hak sahiplerine geçer. Böylelikle kazanılan bir hakkın kaybedilmesinin önüne geçilebiliyor. SGK, ülke genelinde milyonlarca vatandaşa yetim ve dul maaşı desteği sunuyor.
Yetim ve Dul Maaşı Nedir?
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından sağlanan yetim ve dul maaşı, hak sahiplerinin vefat eden emekli yakınından gelen bir maaştır. SGK, emekli maaşı alırken vefat eden bir emeklinin maaşını, geride kalan hak sahiplerine belirli oranlarda olacak şekilde aktarmaktadır. Hem kazanılan hakkın kaybedilmemesi hem de geride kalan ihtiyaç sahibi kişilerin mağduriyet yaşamamaları da güvence altına alınabiliyor.
SGK tarafından ölüm aylığı olarak isimlendirilen bu ödenek yetim ve dul maaşı olarak biliniyor. Dul ve yetim maaşı, temel olarak vefat eden emeklinin çocuklarına veya eşine yapılan maaş ödemesidir. Vefat eden sigortalının eşine dul aylığı bağlanır(sigortalı çalışmıyor veya yeniden evlenmemiş olması gerekiyor). Vefat eden emeklinin çocuklarına ise yetim aylığı bağlanır(kız çocukları sigortalı çalışmadıkları ve evlenmedikleri dönemde/erkek çocukları 18 yaşına kadar veya üniversite eğitimi devam ediyorsa 25 yaşına kadar).
Yetim ve Dul Maaşı Şartları Nelerdir?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından vefat eden emeklinin eşine %75 oranında maaşından aylık bağlanmaktadır. Ayrıca hak sahibi eşin, vefat eden emekliyle vefat ettiği dönemde yasal olarak evliliğinin bulunuyor olması gerekmektedir. Bunun dışında mevcut evlilikten doğan çocukları bulunuyorsa uygun koşullara sahip olmaları halinde hak sahipliğine sahiptir. Buna göre yetim maaşı alabilmek için kız çocuklarının evlenmemiş veya sigortalı olarak bir yede çalışmıyor olması gerekmektedir. Erkek çocukları ise 18 yaşına kadar bu maaştan faydalanabilmektedir. Ayrıca erkek çocukları üniversite eğitimine devam ediyor ise 25 yaşına kadar da bu haktan yararlanma imkanına sahip olabilmektedir.
Kız çocukları evlendiklerinde kesilen yetim aylıkları, boşanmaları durumunda yeniden başvurusuyla aktif hale gelebilmektedir. Dul ve yetim aylığı almak isteyen hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek, başvuruda bulunması gerekmektedir.