
Türkiye, yaşadığı ekonomik ve siyasal krizler nedeniyle son yıllarda büyük bir beyin göçü yaşıyor. Daha iyi çalışma ve yaşam koşullarını hedefleyen farklı sektörlerden uzmanlar, yurtdışına yerleşmeye devam ediyor. Hatta Türkiye’den yurtdışına giden kişi sayısında meslekler bazında ciddi bir artış yaşandığı da verilere yansıdı. Öyle ki son 1 yıl içerisinde Türkiye’den yurtdışına giderek, oraya yerleşen yazılımcı sayısının 30.000’i aştığı belirtildi.
Uzun Çalışma Süreleri ve Düşük Ücret
Türkiye’de yazılım sektörü paydaşları, çok uzun zamandır sektörün kronik problemleriyle mücadele ediyordu. Özellikle dünya genelindeki örnekleriyle kıyaslandığında çok ağır şartlar altında çalışıldığı ve elde edilen kazancında örneklere göre çok daha düşük seviyelerde kaldığı belirtiliyordu. Türkiye’den beyin göçünün devam etmesine neden olan bu gelişmeler kapsamında yazılımcıların Türkiye’deki uzun çalışma saatleri ve düşük ücretler nedeniyle yurtdışına yerleşme kararı aldıkları belirtildi.
Sayı 100.000’e Çıkabilir
Türkiye’de faaliyet gösteren bir yazılım şirketinin yeni mezun olan bir yazılımcıya 1.000 Dolar gibi bir ücret ödeme kaynağının bulunmadığına dikkat çekildi. Buna karşın Avrupa ülkelerinde veya ABD’de Türkiye’deki yazılımcılar için aylık 2.500 Dolar gibi seviyelerden kazanç teklifleri sunulduğu belirtildi. Söz konusu rekabetin özellikle TL’de yaşanan değer kaybı dikkate alındığında sürdürülebilirliğinin olanaksız olduğuna dikkat çekildi. Söz konusu açıklamalar YASAD Başkanı Gönül Kamalı tarafından gerçekleştirildi.
Yapılan açıklamaya göre sadece 2021 yılı içerisinde Türkiye’den yurtdışına göç eden yazılımcı sayısının 30.000’den fazla olduğu belirtildi.
Türkiye’de yazılım şirketleri tarafından mevcut iş gücü kaybının en önemli nedenleri arasında uzun çalışma saatleri yer alıyor. Özellikle uzaktan çalışma imkanı bulunan bir meslek olması şirket bağlılığının minimal seviyede kalmasına neden oluyor. Sürekli uzamaya devam eden çalışma saatlerde söz konusu olunca yazılımcılar daha iyi alternatiflerin gelmesi üzerine başka bir işe geçişi tercih ediyor. Bu durumunda geride kalan yazılımcılar için çok ciddi bir iş yükünün meydana gelmesine ve baskının artarak, fazlasıyla bunalımda olmasına neden oluyor. Bunun sonucunda da yazılımcılar önlerine gelen ilk fırsatta daha iyi koşullarda çalışma ve yaşam fırsatı için yurtdışına yerleşmeyi tercih ediyor.