Küresel ısınma, ürün ithalat ve ihracatında yaşanan sıkıntılar nedeniyle çiftçiler, 2022’de de zorlu bir dönem geçiriyor. Çiftçilerin her geçen gün daha fazla borçlanmasına neden olan bu dönemde devletin sağladığı önemli destekler bulunuyor. Çiftçilere rahat nefes aldıran geri ödemesiz destekler, aynı zamanda da yeni tarım ve hayvancılık yatırımlarını teşvik etmektedir.  İşte 2022’de çiftçilerin devletten alabileceği geri ödemesiz destek programları ve bu programların ayrıntıları!

Yapı Kredi Müşterilerinin Dikkatine! Evinize Su, Elektrik, Doğalgaz Faturası Geliyorsa Hemen 150 TL Alabilirsiniz Yapı Kredi Müşterilerinin Dikkatine! Evinize Su, Elektrik, Doğalgaz Faturası Geliyorsa Hemen 150 TL Alabilirsiniz

Çiftçilere Kuraklık Desteği

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından küresel ısınmadan etkilenen çiftçilere ekonomik destek sağlanmaktadır. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan tüm çiftçiler, yetersiz yağış dolayısıyla %30 ve üzerinde verim kaybı yaşamış olmaları durumunda devletten destek ödeneği alabilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sunulan ve kuraklık desteği olarak isimlendirilen bu destek ödemesi dekar başına 30 TL ile 100 TL aralığında olacak şekilde sunulmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sunulan çiftçilere ücretsiz destekler arasındaki kuraklık desteği için ekstra başvuru yapılmasına gerek bulunmuyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere kuraklık desteği dekar başına olacak şekilde verim kaybı oranı;

  • %30 ile %39 arası olanlara 30 TL,
  • %40 ile %49 arası olanlara 40 TL,
  • %50 ile %59 arası olanlara 50 TL,
  • %60 ile %69 arası olanlara 60 TL,
  • %70 ile %79 arası olanlara 70 TL,
  • %80 ile %89 arası olanlara 80 TL,
  • %90 ile %99 arası olanlara 90 TL,
  • %100 olanlara 100 TL,

Olarak ödeme yapılıyor.

Çiftçilere Geri Ödemesiz Gübre Mazot Desteği

Tarım ve Orman Bakanlığı çiftçilerin en büyük giderleri olan mazot ve gübre tedarikinde desteklenmesi amacıyla gübre ve mazot desteğini son yıllarda sunmaya devam ediyor. Tarım Bakanlığı tarafından sunulan gübre ve mazot desteği de yine dekar başına olacak şekilde ekilen ürünün niteliğine/grubuna göre değişen fiyatlarda destek ödemeleri gerçekleştiriliyor.

Çiftçiler mazot ve gübre desteği ödemelerinden yararlanabilmek içinde yine başvuru yapmıyor. Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinden otomatik olarak bakanlık tarafından çiftçilerin hesaplarına hak sahibi oldukları destek ödemeleri gerçekleştirilmektedir. Bakanlık tarafından mazot gübre desteği 25 TL ile 72 TL aralığında değişmektedir.