Son yıllarda tarım alanında yapılan yatırımlarda yaşanan sorunlara karşı devletin sunduğu önemli destekler bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından özellikle küresel ısınma, ihracat sorunu ve yakıt fiyatlarındaki artışla zor günler yaşayan çiftçilere hibe programları sunuluyor. Ayrıca tarımın kalkındırılması amacı ile bakanlık tarafından yeni tarım yatırım ve projelerine ilişkin sunulan hibe destekleri bulunuyor. İşte 2022 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sunduğu tarım hibe desteği programları ve detayları!
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Geri Ödemesiz Mazot ve Gübre Desteği
Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilerin her yıl yeni yapacakları ekim ve hasat işlemlerindeki en büyük gider kalemleri olan mazot ve gübre konusunda geri ödemesiz destek sunuyor. 2022 mazot ve gübre desteği ödemeleri ile hem artan yakıt fiyatları hem de gübre tedarikinde karşılaşılan yüksek maliyetler karşısında çiftçilerin desteklenmesi hedefleniyor. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere sunulan mazot ve gübre desteği ekin ürünü türüne göre değişecek şekilde dekar başına yapılıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan mazot ve gübre desteğinden yararlanmak için başvuru yapılmasına gerek bulunmuyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne(ÇKS) kayıtlı olan çiftçilerin hesaplarına otomatik olarak ödeme gerçekleştiriliyor. Böylelikle ekin ürününe göre dekar başına;
- Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale eken çiftçiye 42 TL
- Çeltik ve kütlü pamuk eken çiftçiye 76 TL
- Nohut, kuru fasulye ve mercimek eken çiftçiye 32 TL
- Konal ve aspir eken çiftçiye 28 TL
- Patates ve soya eken çiftçiye 38 TL
- Yağlık ayçiçeği eken çiftçiye 37 TL
- Dane mısır eken çiftçiye 35 TL
- Kuru soğan ve yem bitkileri eken çiftçiye 27 TL
- Yaş çay ve fındık eken çiftçiye 26 TL
- Zeytin ve diğer ürünleri eken çiftçiye 25 TL
Geri ödemesiz destek ödemesi yapılıyor. Ayrıca tarım arazisini nadasa bırakacak çiftçi için 8 TL mazot desteği veriliyor.
Çiftçiye İyi Tarım Desteği
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “İyi Tarım” desteği de sunuluyor. Bakanlığın hibe programları arasında yer alan bu destek kapsamında çiftçilere yönelik dekar başına 10 TL ile 150 TL arasında destek ödemesi gerçekleştiriliyor.
Yorumlar