Tarım dünya genelinde giderek daha fazla önem kazanan ve ihtiyaç duyulan bir sektör olarak öne çıkıyor. Ülkemizde de tarım sektörüne sürekli artmaya devam edecek şekilde projelendirilmiş çeşitli destekler sunuluyor. Özellikle tarımın sürekliliğine önemli katkı sağlayacak olan genç nüfusun, tarıma devam etmesi için sunulan karşılıksız krediler bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından her yıl kurulan komisyonlar aracılığıyla, ihtiyaçların belirlenmesi ve tarımda teknoloji kullanımının arttırılması amaçlı yeni projelendirmeler yapılır. Bu projelere paralel bir şekilde sunulan çeşitli krediler ve hibeler yoluyla, tarımsal alanda kalkınmanın önü açılır. Hazırlanan projelerin kredi ve hibe olarak dağıtımları başta Ziraat Bankası olmak üzere, Halkbank ve Vakıfbank aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Genç Çiftçi Kredisi

Tarımsal üretimin cazip bir sektör olarak kalmasını sağlamak, genç nüfusun tarıma ilgi göstermesini sağlamak amacıyla sunulan Genç Çiftçi Desteği, karşılıksız olarak sunulan krediler olarak projelendiriliyor. 24 ile 30 yaş arasında çiftçilik yapan ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ ne kayıtlı çiftçilerin faydalanabildiği bu desteklerin bir bölümü de düşük faizli kredi olarak veriliyor.

Çiftçilerin üretim yaptığı ürüne göre her yıl belirlenen mazot ve gübre desteği, ekilen alana göre dekar başına veriliyor. Bu sayede çiftçilerin üretim masraflarına katkı sağlanıyor. İhtiyaç duyulan ürünün türüne ve yetiştirme sırasında kullanılan mazot ve gübre oranına göre belirlenen bu desteklerden faydalanabilmek için, Çiftçi Kayıt Sistemi’ ne üye olmak gerekiyor.

Yapı Kredi Müşterilerinin Dikkatine! Evinize Su, Elektrik, Doğalgaz Faturası Geliyorsa Hemen 150 TL Alabilirsiniz Yapı Kredi Müşterilerinin Dikkatine! Evinize Su, Elektrik, Doğalgaz Faturası Geliyorsa Hemen 150 TL Alabilirsiniz

Çiftçilere Sunulan Hibe ve Destekler

  • Mazot, gübre ve toprak analiz desteği
  • Zeytin bahçeleri rehabilitasyon desteği
  • Çiftçilere sunulan destekler ana başlıklarıyla şu kalemlerde gerçekleşiyor;
  • İyi tarım desteği
  • Yurtiçi sertifikalı tohum kullanımı ve üretimi desteği
  • ÇATAK desteği
  • Fındık bazlı gelir desteği
  • Organik tarım desteği
  • Tarımsal faaliyetlerde bulunan küçük aile işletmelerine destek projesi

Desteklerden faydalanabilmek için, öncelikle mutlaka Çiftçi Kayıt Sistemi’ ne ( ÇKS ) kayıtlı olmak gerekiyor. Yanı sıra İlçe Tarım Müdürlükleri’ ne kayıt yaptırmak, üretimin kaydının yapılmasını sağlamak gerekiyor. Bu işlemler tamamlandıktan sonra, üretime göre çiftçiye en uygun kredi ve hibe desteklerinden faydalanabilmek, yıllık gübre ve mazot desteğini alabilmek mümkün oluyor. Farklı üretim şekillerine göre, farklı projelendirmeler yapan Tarım ve Orman Bakanlığı hibe ve desteklerini takip etmek de önem taşıyor.