İş Kanunu kapsamında iş güvenliğinin yüksek risk teşkil ettiği mesleklere özel çeşitli uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Bu uygulamalar arasında Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından sağlanan söz konusu mesleklerde çalışanlara ek prim günü desteğidir. SGK, yıpranma payı desteği adı altında bu mesleklerde çalışanlara yıllık 360 güne ek olarak 60 gün ile 180 gün aralığında prim gün sayısı veriyor. İşte SGK’nin belirli mesleklere verdiği ek prim gününün şartları ve emekliliğe katkıları!
SGK’den Belirli Mesleklere Ek Prim Günü
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), 2022 yılında da belirli mesleklere yönelik olarak özel uygulamalar gerçekleştiriyor. Bu uygulamalar arasında SGK, İş Kanunu çerçevesinde tehlikeli sınıfta olduğu belirlenmiş olan meslekte çalışan sigortalılara, ek prim günü sağlıyor. Böylelikle söz konusu meslek gruplarında çalışan kişiler her yıl SGK’dan biriktirdikleri prim gününün haricinde ek prim günü alabiliyor.
SGK tarafından tehlikeli sınıfta bulunan meslek gruplarında çalışan kişilere sağlanan yıllık ek prim günü desteği de doğal olarak bu kişilerin SGK erken emeklilik imkanından yararlanabilmesine olanak veriyor. Çünkü her yıl normal prim gün sayısına ilave olarak dahil edilen prim günleri, SGK emeklilik şartları arasındaki prim günü sayısını normale göre daha kısa sürede tamamlamayı sağlıyor. Böylelikle bu kişiler erken emeklilik hakkından faydalanabiliyor.
SGK Yıpranma Payı Verilen Meslekler Hangileri?
SGK tarafından sağlanan yıpranma payı desteği sadece İş Kanunu kapsamında az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta olan ağır çalışma şartlarına sahip olan meslek kolları için geçerlidir. Bu kapsamda SGK’nın yıpranma payı desteği mesleklere göre değişiklik göstermektedir. İşte her yıl normal prim günü sayısına 60 gün ile 180 gün aralığında ek prim günü verilen meslekler!
- Asit üretimi gerçekleştirilen yerlerde çalışanlara 90 gün ile 180 gün arasında
- Radyoaktif, radyoiyonizan maddeler ve bütün diğer korpüsküler emanasyon kaynakları ile çalışanlara 90 gün
- Alüminyum fabrikalarında çalışanlara 60 gün
- Yer altı madenlerinde çalışanlara 180 gün
- Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlara 60 gün ile 90 gün arasında
- Cıva üretimi gerçekleştirilen sanayi işlerinde çalışanlara 90 gün
- Çimento fabrikalarında çalışanlara 60 gün
- Kok fabrikalarında çalışanlara 60 gün
- Su altında ve su altında basınçlı havada çalışanlara 60 gün
- TSK subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş ve sözleşmeli erbaşlar ile erlere 90 gün
- Emniyet ve Mit çalışanlarına 90 gün
- İtfaiye ve diğer yangın söndürme birimlerinde çalışanlara 60 gün
- Basın kartı sahiplerine 90 gün
- TBMM yasam organı üyesi ve dışarıdan atanan bakanlara 90 gün