Türk kültürünün en özel lezzetleri arasında yoğurtta yer alıyor. Her sofranın vazgeçilmezi olan yoğurt, Anadolu mutfağında pek çok farklı şekillerde kullanılıyor. Milli içecek ayranının yapımından, yoğurt çorbasına kadar farklı şekillerde kullanılabilen yoğurt, fabrikasyon üretimle birlikte marketlerde bulunamaz hale geldi. Bu yüzden çoğu kişi yoğurdunu kendi yapmayı istiyor ancak bir türlü yoğurdun kıvamını tutturamıyor. İşte evde sert yoğurt yapmanın püf noktaları!

ABD'li Doktor Linda Kramer, 15 Dakikalığına "Öbür Dünyaya" Gittiğini İddia Etti, Gördüklerini Bir Bir Anlattı! ABD'li Doktor Linda Kramer, 15 Dakikalığına "Öbür Dünyaya" Gittiğini İddia Etti, Gördüklerini Bir Bir Anlattı!

Evde Yapılan Yoğurt Neden Sert Olmaz?

Evde yoğurt yapmayı deneyen kişiler genellikle yoğurt neden sert olmuyor? Şeklinde bir sorunla karşı karşıya kalıyor. Buradaki yoğurdun sert olması, kıvamsal olarak herkesin alışık olduğu yoğurt yapısıdır. Çünkü evde yapılan yoğurtlar genellikle sulu oluyor. Bu şekilde yoğurdun sert olmaması veya diğer bir ifadeyle çok yumuşak ve sulu olması genellikle evde yoğurt yapımında yapılan hatalardan kaynaklanıyor.

Evde Yapılan Yoğurtun Sert Olmama Nedenleri

Evde yapılan yoğurdun sert olmamasına neden olabilecek birden fazla ihtimal söz konusudur. Özellikle evde ilk defa yoğurt yapanlar, bu yapım hatalarına düşebiliyor ve doğal olarak da yoğurt lezzet bakımından olsa da kıvam yönünden olmayabiliyor.

Yazın Yoğurt Kabının Çok Sarılması

Klasik şekilde yoğurt yapımında, mayalanma süreci için hazırlanan yoğurt malzemeleri bir kap içerisinde sarılır. Bu şekilde havayla irtibatı kesilerek, mayalanma sürecinin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi sağlanır. İşte bu işlemde yoğurdun ideal kıvamını kazanmasına yardımcı olur. Ancak yaz aylarında evde yoğurt yapılırken, genellikle yoğurt mayası kabı çok fazla sarılıyor. Bu durumda soğuma işleminin geç gerçekleşmesine ve doğal olarak su miktarının daha fazla olmasına neden olur. Bu durumda maya üretiminin sekteye uğramasına ve yoğurdun kıvamsal olarak çok/aşırı sulu kalmasına neden olur.

Yanlış Yağ Oranına Sahip Süt Seçimi

Yoğurt yapımı konusunda deneyimli olmayan kişiler, her sütten yoğurt yapılabileceğini düşünüyor. Ancak yağ oranı düşük olan sütler, çok geç mayalanma geçirir. Bu durumda genel yoğurt tarifleri ile belirtilen sürelerin mayalanmasına yetersiz kalmasına yol açar. Bu aşamada yoğurt yapımı için seçilen sütün yağ oranının %3 ve %4 seviyesinden yüksek olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Manda sütü, keçi sütü ve koyu sütü içeriğindeki yağ oranı daha yüksek olduğundan bu sütlerde tercih edilebilir. Bu sütlerle yapılan yoğurtlar inek sütüyle yapılan yoğurtlara göre daha sert kıvama sahip olur.