Tarım ve Orman Bakanlığı, 2022’de de çiftçileri desteklemeye devam ediyor. Ülkemizde tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi amacıyla sürdürülen teşvik programları hibe ve faizsiz kredi olarak sunuluyor. Başvuruda bulunanlar devletten geri ödemesiz destek ödemeleri alabiliyor. Pandemi, küresel ısınma ve tarım ürünlerindeki ithalat sorunlarıyla boğuşan çiftçilerin mevcut ve yeni yatırımları için devlet destekli geri ödemesiz hibe programları uygulanıyor.
Tarım Bakanlığı Organik Tarım Hibe Desteği
Tarım ve Orman Bakanlığı, ülkemizde “organik” tarım sahalarının genişletilmesi ve daha kaliteli tarım ürünlerinin yetiştirilmesi amacıyla bu alanda önemli yatırım desteklerinde bulunuyor. Çiftçilerin yapacakları “organik tarım” uygulamalarını teşvik etmek amacıyla hibe veriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen hibe programı kapsamında organik tarım yatırımlarında bulunacak çiftçiler dekar başına geri ödemesiz destek ödeneğinden faydalanabiliyor.
Bakanlığın organik tarım programı kapsamında her çiftçi dekar başına 10 TL ile 100 TL arasında değişen organik tarım desteği alabiliyor. Böylelikle ülkemizdeki organik tarım çiftçiliğinin desteklenerek, daha da büyümesinin sağlanması hedefleniyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Toprak Analizi Desteği
Kaliteli ve verimli ekin sahaları oluşturmak ve daha kaliteli mahsuller elde edilebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından geri ödemesiz destekler verilmektedir. Bu destekler arasında da “toprak analizi” bulunuyor. Bakanlık 50 dekar ve üzeri tarım arazisi olan çiftçilere toprak analizi desteği vermektedir. Bu çiftçilerin toprak analizi ile en iyi ekim koşullarını belirlemeye yardımcı olacak toprak özelliklerinin öğrenilmesini sağlıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sunulan bu destek programı kapsamında her 50 dekar arazi için yetkili toprak analiz laboratuarlarına 40 TL olacak şekilde ödeme yapıyor.
Çiftçiye Mazot ve Gübre Desteği
Tarım ve Orman Bakanlığı “Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS)” kayıtlı çiftçilere ekin ürünleri doğrultusunda değişen tutarlarda mazot ve gübre desteği yapmaktadır. Buna göre 2022 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından;
- Arpa, buğday, yulaf, çavdar ve tritikale ekimine 20 TL gübre ve 22 TL mazot,
- Kütlü pamuk ve çeltik ekimine 8 TL gübre ve 68 TL mazot,
- Mercimek, nohut ve kuru fasulye ekimine 8 TL gübre ve 24 TL mazot,
- Aspir ve kanola ekimine 8 TL gübre ve 20 TL mazot,
- Soya ve patates ekimine 8 TL gübre ve 30 TL mazot,
- Yağlık ayçiçeği ekimine 8 TL gübre ve 29 TL mazot,
- Tane mısır ekimine 8 TL gübre ve 27 TL mazot,
- Yem bitkileri ve kuru soğan ekimine 8 TL gübre ve 19 TL mazot,
- Fındık ve yeşil çay ekimine 8 TL gübre ve 18 TL mazot,
- Zeytin ve diğer ürün ekimine 8 TL gübre ve 17 TL mazot,
Desteği yapılmaktadır.