Çiftçilerin masraflarının azaltılmasını sağlayan hibe desteği sayesinde, üretim yapan kişiler rahat bir nefes alacak!
Tarımsal alanların verimli kullanılması konusunda giderek artan sıkıntılar, bu konuda bakanlık düzeyinde çalışmaların yapılmasını da zorunlu hale getiriyor. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli bu sebeple her yıl çiftçilere çeşitli desteklerin sunulmasını kapsıyor. Tarımın ekonomik getirisi düşük bir iş alanına dönüşmesi, çiftçiliğin de sıkıntıya girmesine ve uzaklaşılmasına sebep oluyor. Bu çerçevede Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli, ekim yapan çiftçilerin masraflarının azaltılmasını sağlayan önemli bir hibe seçeneği oluşturuyor.
Destekten yararlanmak isteyen çiftçilerin öncelikle ÇKS yani Çiftçi Kayıt Sistemi’ ne üye olmaları gerekiyor. Ardından il ve ilçe Ziraat Odaları’na kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor. Son olarak kendilerine ait veya kira sözleşmesiyle ekim yaptıkları tarlaları odalara bildirmeleri gerekiyor. Hangi ürün ve ne kadarlık ekim yapıldığı İl ve İlçe Ziraat Odaları aracılığıyla takip ediliyor.
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli
Dekar başına ekili alan için verilen destekler, ürün gruplarına göre değişiyor. 2022 yılında artan destek miktarlarına göre verilen destekler şu şekilde oldu. Buğday, arpa, yulaf, tritikale ve çavdar için bu yıl 19 lira gübre ve 8 lira mazot desteği verildi. Toplam destek tutarı 27 TL oldu.
- Kütlü pamuk ve çeltik için 62 lira mazot ve 4 lira gübre desteği verildi. Toplam destek tutarı böylece 66 TL oldu.
- Nohut, kuru fasulye, mercimek için 22 lira mazot ve 4 lira gübre desteği verildi. Buna göre toplam destek tutarı 26 TL oldu.
- Patates için 27 lira mazot ve 4 lira gübre desteği sağlandı. Böylece toplamda 31 TL destek verildi.
- Yağlık ayçiçeği ve soya için 26 lira mazot ve 4 lira gübre desteği verildi. Bu ürün grubuna verilen toplam destek 30 TL oldu.
- Dane mısır için 25 lira mazot ve 4 lira gübre desteği verildi. Toplamda 29 TL destek sağlandı.
- Kuru soğan, kanola, aspir, yaş çay, fındık, yem bitkileri için 17 lira mazot ve 4 lira gübre desteği verildi. Bu ürün grubuna toplamda 21 TL destek verilmiş oldu.
- Zeytin ve diğer tüm ürünler için 15 lira mazot ve 4 lira gübre desteği verildi. Toplamda bu grup için 19 TL destek sağlandı.
- Son olarak Nadas için 8 TL destek verildi.
Toprak analizi desteği olarak asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar analiz başına yetkili toprak analiz laboratuvarlarına 40 lira destek olunacak.
Yorumlar