Dünya genelinde tarımsal ürünlerin daha verimli ve daha fazla üretilmesi konusunda önlemlerin alınması zorunlu hale geldi. Birleşmiş Milletler tarafından yakın bir gelecek için öngörülen kıtlık tehlikesinden, dünya genelinde etkilenme söz konusu olacak. Ülkemizde tarımsal alanların ve çiftçilerin korunmasıyla birlikte, çiftçiliğe teşvik konusunda uzun yıllardır yoğun şekilde destekler ve karşılıksız yardımlar yapılıyor.

Garanti BBVA Müşterileri Geri Ödemesiz 1.000 TL Alacak! Tek Yapmanız Gereken TC Kimliğinizle Başvurmak! Garanti BBVA Müşterileri Geri Ödemesiz 1.000 TL Alacak! Tek Yapmanız Gereken TC Kimliğinizle Başvurmak!

Buna karşın özellikle bu yıl yaşanan hayat pahalılığının, çiftçilerin kullanmak zorunda olduğu gübre ve mazot gibi kalemlerde olağanüstü fiyat artışlarına neden olması söz konusu. Dolayısıyla verilen desteklerin de yetersiz kalması, tarım üretiminde ihtiyaç alanının dışına çıkan üretime yönelme, çiftçilerin başka işlere kayması gibi olumsuzlukların yaşanmasına neden oluyor. Bu olumsuzlukların sonucu olarak, yaşamsal önem taşıyan pek çok tarım kaleminde üretimin azalması söz konusu olacak. Her kesim için yapılan iyileştirmeler, çiftçilere sunulan destekler konusunda da ele alındı.

Çiftçilere İlave Destek Ödemesi Yapılacak

Daha önce Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli çerçevesinde, Çiftçi Kayıt Sistemi’ ne kayıtlı ve sertifikalı tohum kullanan çiftçiler için dekar başına gübre ve mazot desteği yapılıyordu. 2022 Mart ve Nisan ayları içerisinde çiftçilere yapılan bu destek ödemeleri gerçekleştirilmişti. Bu kapsamda buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için ilave olarak dekar başına 50 TL olarak ödeme gerçekleştirilecek. Bu ödeme bu yılın ekonomik koşullarına paralel olarak belirlenmiş ve bir defaya mahsus olmak üzere, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile gerçekleştirilecek.

2021 yılı için yapılan destek ödemeleri, 2022 yılı bütçesinden ödenmişti. Buna göre yapılacak ilave destek ödemeleri de, 2023 bütçesinden karşılanacak. Buna göre 2022 yılından buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için, 20 lira mazot ve 22 lira gübre desteği verilmişti. Bu şekilde toplamda 42 lira olan desteğe ilave olarak 50 TL dekar başına ödeme daha yapılacak. Böylece bu ürünlerde dekar başına yapılacak ödeme 92 liraya yükselecek.

Yağlık Ayçiçeği İçin Ekim Alanı Genişletildi

Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale içim ilave destek ödemesi yapılacak. Bu ürünler dışında ki ürünler için ilave destek ödemesi yapılmayacak. Buna karşın yağlık ayçiçeği ekimi yapmak isteyen çiftçiler için önemli bir gelişme oldu. Yağlık ayçiçeği için destek verilen ekim alanları genişletildi. Kararname ile 4 şehirde 7 tarımsal havza da, desteklenme kapsamına alındı.