Dünya genelinde kıtlık uyarılarının yapıldığı bir dönemden geçiyoruz. Yakın gelecekte giderek daha da artan kıtlığa dair uyarıların yapıldığı bir dönemde, tarımsal üretim dünya genelinde büyük bir önem kazanmış durumda. Ülkemizde tarımın geliştirilmesi, tarım teknolojilerinin geliştirilmesi, tarımsal alanların daha verimli kullanılabilmesi, genç neslin tarıma yönlendirilmesi konusunda yoğun çalışmalar devlet boyutunda gerçekleştiriliyor.
Özellikle son yıllarda genç neslin daha fazla tarımla uğraşması, köylerde ve tarım alanlarında gençlerin tarımla ilgilenmesine sağlamaya yönelik, teşvikler ve hibe destekleri sunuluyor. Bir kısmı hibe olarak bir kısmı teşvik kredisi olarak sunulan bu olanakların tamamı Tarım ve Orman Bakanlığı yönetiminde yapılıyor.
Çiftçilere Verilen Hibe ve Destekler
Kırsal kalkınmayı Destekleme Kurulu tarafından organize edilen Genç Çiftçi Kredisi, tarımla ilgilenmek üzere köylerinde kalan gençler için önemli bir fırsat oluşturuyor. Geri ödemesiz hibe şeklinde sunulan bu krediden faydalanabilmek için, Çiftçi Kayıt Sistemi kaydı oluşturan 24 ile 30 yaşında çiftçi olmanız yeterli oluyor.
Tarım ve Orman Bakanlığının Desteklediği Programlar
Tarımsal üretimin çok geniş bir yelpazede olması ve her alanın kendine göre destek ihtiyaçları ve sorunları olmasına neden oluyor. Bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sürekli çalışmalar yürütülüyor ve özel destek programları hazırlanıyor. Şu anda bakanlığın desteklediği programlar şunlar;
- ÇATAK desteği
- Zeytin bahçeleri rehabilitasyon desteği
- Tarımsal faaliyetlerde bulunan küçük aile işletmelerine destek projesi
- Yurtiçi sertifikalı tohum kullanımı ve üretimi desteği
- İyi tarım desteği
- Fındık bazlı gelir desteği
- Mazot, gübre ve toprak analiz desteği
- Organik tarım desteği
Tarımsal Desteklerden Nasıl Faydalanırım?
Farklı alanlarda sunulan destekler için gerekli özel koşullara sahip olmak gerekiyor. Ancak hem desteklerden haberdar olabilmek ve hem de tüm desteklere başvurabilmek için gerekli ön koşul ÇKS yani Çiftçi Kayıt Sistemi üyeliği. Bunun yanında il ve ilçe Ziraat Odalarına kayıtlı olmak ve tarım yapılan alanla ilgili kira kontratı ya da tapu belgesiyle birlikte, tarımsal faaliyetle ilgili kaydın odaya bildirilmesi gerekiyor. Bu ön koşulları yerine getiren tüm çiftçiler, üretim yaptıkları tarım türü ve diğer özelliklerine göre, çeşitli destekler ve hibelerden faydalanabiliyor.
Yorumlar