Çiftçiler, yıllardır küresel ısınmanın ekim alanlarındaki sıkıntılarıyla mücadele ederken, üzerine eklenen Pandemi ve uluslararası krizlerle birlikte ciddi ekonomik sıkıntılar yaşamaya başladı. Çiftçilerin ciddi bir mücadele içerisinde kalmasına neden olan kur artışları, yüksek enflasyon ve küresel ısınma Pandemi yasaklarıyla birlikte önemli kayıplara neden oldu. Devlet, bu dönemde çiftçilere önemli destekler sunuyor. Çiftçilerin desteklenmesi ve yeni tarım yatırımlarının teşvik edilmesi için çiftçilere geri ödemesiz hibe destekleri sunuluyor.

Çiftçilere Geri Ödemesiz Mazot ve Gübre Desteği

Tarım alanında yatırım yapan tüm çiftçilerin en büyük gider kalemlerinin başında mazot ve gübre geliyor. Özellikle Pandemi döneminde ciddi artışlar yaşayan mazot, Ukrayna kriziyle birlikte tarihi rekorlarını kırmaya başladı. Bu durum tarlasını süren veya hasat eden çiftçilere ciddi mali yük oluşturuyor. Çiftçilerin desteklenmesi ve yatırımların teşvik edilmesi için devlet tarafından çiftçilere mazot desteği sunulmaya başlandı. Genellikle ithal edilen bir hale gelen gübre konusunda da kur artışının oluşturduğu sıkıntılar geri ödemesiz hibe destekleriyle ortadan kaldırılıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2022’de Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil olan tüm çiftçilere mazot ve gübre desteği yapılıyor. Geri ödemesiz hibe desteği programı kapsamında buğday, arpa, çavdar, tritikale ve yulaf ekiminde 22 TL mazot ve 20 TL gübre desteği yapılıyor. Bu ürünlerin yanı sıra;

  • Kütlü pamuk ve çeltikte 68 TL mazot, 8 TL gübre,
  • Kuru fasulye, nohut ve mercimekte 24 TL mazot, 8 TL gübre,
  • Aspir ve kanolada 20 TL mazot, 8 TL gübre,
  • Soya ve patateste 30 TL mazot ve 8 TL gübre,
  • Yağlık çiçeğinde 29 TL mazot ve 8 TL gübre,
  • Mısır(tane) 27 TL mazot ve 8 TL gübre,
  • Yem bitkileri ve kuru soğanda 19 TL mazot ve 8 TL gübre,
  • Fındık ve yaş çayda 18 TL mazot ve 8 TL gübre,
  • Zeytin ve diğer ürünlerde 17 TL mazot ve 8 TL gübre,

Destek ödemeleri geri ödemesiz olarak yapılıyor.

Bu Coinleri Almayanlar Çok Üzülecek, Yatırım Uzmanları x50 Yapma Potansiyeli Olan Coinleri Tek Tek Açıkladı! Bu Coinleri Almayanlar Çok Üzülecek, Yatırım Uzmanları x50 Yapma Potansiyeli Olan Coinleri Tek Tek Açıkladı!

Tarım Bakanlığı Organik Tarım Desteği

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere sağlanan geri ödemesiz destekler arasında organik tarım desteği de bulunuyor. Organik tarım desteği kapsamında 4 farklı kategoride destek sağlanmaktadır. Dekar başına ödeme şeklinde uygulanan hibe desteğinde; 1.kategori için 100 TL, 2.kategori için 70 TL, 3.kategori için 30 TL ve 4.kategori için 10 TL olacak şekilde destek ödemesi yapılıyor.