Tarım ve hayvancılık alanında son yıllarda çok ciddi problemler yaşanıyor. Özellikle de dünya genelinde etkili olan küresel ısınma, çiftçilerin ciddi kayıplar yaşamasına neden oluyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş ile birlikte dünya ekonomi savaşlarının yarattığı ithalat ve ihracat sıkıntıları tarım yatırımlarını olumsuz şekilde etkiliyor. Bu süreçte devlet çiftçilere destek sağlayarak, tarım üretimlerinin arttırılmasını hedefliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 yılında çiftçilere vereceği geri ödemesiz destek ödemelerini açıkladı. İşte bakanlığın 2022 boyunca çiftçilere vereceği hibe destekleri!
Çiftçiye Verilen Destekler Neler?
Türkiye’de tarım sektörünün desteklenmesi ve çiftçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi maksadıyla çok sayıda destek ödemesi yapılmaktadır. Küresel ısınma, sulama ve yanı sıra tohum ve mazot gibi konularda çiftçilerin maddi olarak desteklenmesi sağlanıyor. Üstelik Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere yönelik olarak yapılan bu destek ödemeleri geri ödemesizdir. Yani bakanlık tarafından çiftçi destek ödemeleri, hibe programı kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere yıl boyunca farklı konularda destek ödemeleri yapılıyor. Üstelik bu çiftçi destek ödemeleri için çoğunlukla başvuruyu gerektirmiyor. Zira bakanlık “Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS)” verileri üzerinden hak sahiplerine yönelik olarak ödemeleri otomatik şekilde gerçekleştirmektedir. ÇKS’ye kayıt yaptırmış olan 24 ile 30 yaş arasındaki tüm çiftçiler, devlet tarafından sağlanan destek ödemelerinden otomatik olarak yararlanabilmektedir. Söz konusu ödemeler Ziraat Bankası aracılığıyla çiftçilere ulaştırılmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 Yılı Çiftçi Destek Ödemeleri
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yıl boyunca çiftçilere yönelik olarak geri ödemesiz çok sayıda destek ödemesi gerçekleştirilmektedir. Türkiye genelindeki tarım havzalarındaki çiftçi yatırımlarının gerekliliklerine göre farklı hibe programları sunulmaktadır. Buna göre 2022 yılında çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan başvuru şartı olmadan;
30.000 TL faizsiz finansman desteği
- ÇATAK desteği
- Fındık bazlı gelir desteği
- İyi tarım desteği
- Mazot ve gübre desteği
- Organik tarım desteği
- Tarım faaliyetlerinde bulunan küçük aile işletmelerine destek
- Toprak analizi desteği
- Yurtiçi sertifikalı tohum kullanım ve üretim desteği
- Zeytin bahçeleri rehabilitasyon desteği
Şeklindedir. ÇKS verileri üzerinden bu destek ödemeleri dekar veya kilogram başına yönelik olarak gerçekleştirilmektedir.