Tarımın desteklenmesi ve günümüz koşullarına göre daha verimli hale getirilmesi, hemen dünyadaki her ülkenin önceliği haline gelmiş durumda. Birleşmiş Milletler tarafından, önümüzdeki 10 yıl içerisinde, dünyanın en önemli problemlerinden birini kıtlık olarak gösteriliyor. Bu durum tarımsal politikaları, her ülke için çok önemli hale getiriyor. Ülkemizde tarımın desteklenmesi için, sürekli yeni projeler ve programlar hazırlanıyor. Çiftçilere sağlanan ücretsiz destekler, bu sektörde gençlerin daha fazla yer almasını sağlamaktan, her alanda ekim yapılmasını teşvik etmeye kadar çeşitlilik gösteriyor.
Genç Çiftçilere Sağlanan Karşılıksız Krediler
Genç çiftçilerin köylerde kalması ve tarımla uğraşması için özel destekler sağlanıyor. Farklı ekonomik getirilere sahip işlerde çalışmak için, köy hayatını ve tarımı geride bırakan kişi sayısı sürekli artıyor. Bu çerçevede gençlerin tarımsal alanların daha verimli şekilde işletilmesinde daha fazla katkı sağlaması için, 30 yaşını aşmamış ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ ne üye olmuş genç çiftçiler için karşılıksız hibe destekleri sunuluyor. 30.000 TL karşılıksız hibe desteği veya 500.000 lira üst limitli düşük faizli kredi destekleri genç çiftçiler için yeni iş kurma, yeni tarım arazileri alma konusunda büyük bir destek sağlıyor.
Ücretsiz Mazot ve Gübre Desteği
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli, ekim yapan tüm çiftçilere, ektikleri ürüne göre devlet tarafından sağlanan mazot ve gübre desteği verilmesini sağlıyor. Bu proje sayesinde, çiftçiler ektikleri ürün ve ektikleri alana göre, üretim sırasında harcadıkları mazot ve gübre için destek alıyorlar. Yanı sıra organik tarım yapmak amacıyla da kategorilere göre dekar başına destek alınabiliyor. Arıca nadasa bırakılan araziler için de mazot desteği sunuluyor. Bir anlamda çiftçilerin daha fazla ve daha verimli bir şekilde ekim yapması ve üretmesi için, her türlü destek sağlanılmaya çalışılıyor. Pek çok tarımsal ürün, daha fazla ekonomik getiriye sahip diğer ürünler nedeniyle ekilmemeye veya daha az ekilmeye başlanmıştı.
Örneğin buğday, çavdar, arpa, yulaf gibi ürünler, ekonomik getirisi azaldığı için çiftçiler tarafından daha az tercih edilen tarımsal ürünler olarak görülüyordu. Ancak bu yıl dekar başına ödenen 22 lira mazot ve 20 lira gübre desteği, önümüzdeki yıllar için bu ürünlere çiftçiler tarafından daha fazla ilgi göstermesini sağlayacak. Bu destek sayesinde, bu ürünlerde önemli ekonomik getiri sağlayan tarım ürünleri haline dönüştü.