Her ülkede olduğu gibi ülkemizde de ekonomik anlamda desteklenen sektörlerin başında elbette tarım sektörü geliyor. Gerek son dönem yaşanan üretim maliyetlerindeki yükselmelerden kaynaklı gerekse doğal nedenlerden ötürü ortaya çıkan zorluklar karşısında devlet tarafından çiftçiler için oldukça önemli destekler sunuluyor. Buna göre kimi zaman hibe programları uygulanırken kimi zaman da faizsiz kredi desteği gibi destekler sayesinde çiftçilerin nefes almasına devlet eliyle yardımcı olunuyor. İşte bu kapsamda çiftçiler için sunulan devlet yardımlarından bazıları ve detaylar!
Faizsiz Finansman Desteği
Çiftçiler için sunulan ekonomik desteklerden birisi de faizsiz olarak sunulan finansman desteği. Bu kapsamda çiftçiler için faizsiz olarak 30 bin TL değerinde bir kredi desteği sunuluyor. Ancak destekten yararlanabilmek için öncelikle çiftçilerin Esnaf Kefalet Kooperatiflerine başvuru yapmaları gerekiyor. Başvuru sonucu ise yapılan taleplere göre değerlendiriliyor. Eğer başvuru olumlu olarak cevaplanırsa bu durumda başvurular Halk Bankasının onayını sunulur. Eğer Halk Bankası da onaylarsa çiftçiye faizsiz kredi desteği sağlanır.
Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıtlı Olmak Gerekiyor!
Devlet tarafından çiftçilere sunulan desteklerden yaralanabilmek için öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemine üye olmak gerekiyor. Bu şekilde Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olan çiftçiler için Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, dekar başına ekonomik anlamda finansal destekler sunuluyor. Bu kapsamda; buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 42 TL, çeltik, kütlü pamuk için 76 TL, nohut, kuru fasulye, mercimek için 32 TL, kanola, aspir için 28 TL, patates, soya için 38 TL, yağlık ayçiçeği için 37 TL, zeytin ve diğer ürünler içinse 25 TL destek sunuluyor. Aynı şekilde organik statüdeki kovanlar için de arı yetiştiriciliği yapan çiftçilere kovan başına 15 lira destek veriliyor. Bu desteklerin yanı sıra aynı destek kapsamında verilen finansal desteklerden bazılarını da şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kilogram başına olacak şekilde yağlık ayçiçeği, kuru fasulye, nohut ve mercimek için 50 kuruş,
- Kütlü pamuk için 110 kuruş,
- Soya için 60 kuruş,
- Kanola için 80 kuruş,
- Aspir için 55 kuruş,
- Dane mısır için 3 kuruş,
- Buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikale ve çeltik için 10 kuruş,
-
Zeytinyağı için 80 kuruş
Yorumlar