Çiftlik Bank, kısa sürede bol gelir elde edeceği iddia edilen bir sistemdi. Sisteme daha sonra katılanların parasının daha önceki kullanıcılara aktarıldığı bir çeşit saadet zinciri olan Çiftlik Bank, geçmişte de bol bol oluşturulan dolandırıcılık sistemlerinin bir benzeriydi. Ne var ki, 100 binin üzerinde insan Çiftlik Bank'ın güvenilirliğine inandı ve para yatırdı. Katılımcı sayısı yüksek olduğu için sistemin kurucusunun vurgun yapması da daha kısa sürdü. Ağustos 2016'da sistemi kuran Mehmet Aydın, 2018'de 511 milyon TL'lik para ile birlikte yurt dışına kaçtı.
Teslim Olmayı Seçti
Üç yıldır yurt dışında kaçak olarak yaşayan "Tosuncuk" lakaplı Mehmet Aydın, ara ara gelen fotoğraflarıyla Latin Amerika taraflarında olduğunu gösteriyordu. Interpol'ün en çok arananlar listesinde olduğu halde bir türlü ele geçirilemiyordu. Ama geçtiğimiz ay Türkiye'ye dönmeye ve teslim olmaya karar verdi. 1 Temmuz 2021 tarihinde Brezilya'nın Sao Paula kentinde bulunan Türkiye Büyükelçiliği'ne teslim olan Mehmet Aydın, iki gün sonra THY aracılığıyla İstanbul'a getirildi. Gözaltı süresince davaya gizlilik kararı getirildi ve 7 Temmuz 2021'de de tutuklandı. Hakkında dolandırıcılık suçundan 75 bin yıla kadar hapis cezası istenen Mehmet Aydın'ın durumu, mahkemece bugün bir kez daha değerlendirildi.
Tutukluluğa Devam Kararı Çıktı
102 mağdurun şikayetçi olması üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan Mehmet Aydın soruşturması, "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "suç örgütüne üye olma", "bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle dolandırıcılık" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçları hakkında yürütülüyor. Bugün de soruşturmayı yürüten İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, aylık tutukluluk incelemesi için Mehmet Aydın dosyasını nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine gönderdi. Hakimlik de Mehmet Aydın'ın -namı diğer "Tosuncuk"- tutukluluk halinin devamına karar verdi. Normalden daha hızlı işlemesi beklenen süreçte Mehmet Aydın infaz indiriminden de yararlanamayacak.