Çalışma hayatında kadının desteklenmesi amacıyla devletin sunduğu önemli projeler bulunuyor. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), mevcut sigorta ve emeklilik kanunu çerçevesinde kadın sigortalılara doğum borçlanması hakkı sunuyor. Kadın sigortalılara erken emeklilik imkanı getiren SGK doğum borçlanması nedir? Doğum borçlanmasını kimler yapabilir? SGK doğum borçlanması nasıl yapılır?

Garanti BBVA Müşterileri Geri Ödemesiz 1.000 TL Alacak! Tek Yapmanız Gereken TC Kimliğinizle Başvurmak! Garanti BBVA Müşterileri Geri Ödemesiz 1.000 TL Alacak! Tek Yapmanız Gereken TC Kimliğinizle Başvurmak!

SGK Doğum Borçlanması Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından kadın sigortalılara tanınan doğum borçlanması hakkı, doğum izni nedeniyle çalışamadıkları süreleri borçlanmaya imkan verir. Bu hak sayesinde sigortalı olarak çalışırken doğum yapan ve bu nedenle de doğum ve emzirme iznine ayrılan kadın çalışanların, daha sonra bu süreleri borçlanarak SGK emeklilik hesaplaması için prim gün sayılarına dahil ettirebilmelerini sağlar. Bu sayede de erken emeklilik fırsatından yararlanabilir.

Doğum borçlanması her bir çocuk için 2 yıl prim borçlanması hakkı verir. Yani doğum borçlanması ile her çocuk için 2 yıl yani 730 günlük ek sigorta prim günü emeklilik hesaplamasına dahil ettirebilmektedir. Her kadın sigortalı en fazla 3 çocuğa kadar doğum borçlanması yaptırabilmektedir. Böylelikle toplamda 3 çocuk sahibi olduğunda tam 6 yıla kadar erken emeklilik imkanı kazanır.

SGK Doğum Borçlanmasından Kimler Yararlanabilir?

SGK’nın doğum borçlanması hakkından yararlanılabilmesi için sağlanması gereken bir takım koşullar bulunmaktadır. Bu koşullar arasında ilk sırada kişinin mutlaka sigortalı olarak en az 1 gün çalışmış olması gelmektedir. Eğer SGK girişi bulunuyor ise işten ayrılmış olsa dahi herhangi bir zamanda yapacağı doğum için borçlanma gerçekleştirebilmektedir.

Bunun yanı sıra çocuğun sağ olarak doğması ve borçlanma için başvuruda bulunulan tarihte halen yaşıyor olması gerekmektedir. Ayrıca kadın sigortalının mutlaka doğum yaptıktan sonraki 2 yıl boyunca hiç çalışmamış olması veya kısmen prim ödemesi yapılmamış olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan kadınlar, doğum borçlanması yaptırabiliyor.

SGK Doğum Borçlanması Ne Kadar?

SGK doğum borçlanması çerçevesinde yapılacak borçlanmanın tutarı ise her yıl belirlenen net asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanmaktadır. Buna göre asgari ücret günlük tutarının %32’si oranındaki dilim “1 günlük doğum borçlanması” tutarı olarak belirlenir.