Tarımsal alanda kalkınmayı sağlamak amacıyla devlet tarafından uzun yıllardır birbirinden önemli teşvik programları uygulanıyor. 2022’de de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tüm çiftçileri kapsayacak teşvik ve hibe destek programları açıklanmaya devam ediyor. Bakanlık çiftçilere sunduğu geri ödemesiz maddi desteklerle hem çiftçiyi kalkındırıyor hem de ülke ekonomisine katkı sağlamasına yardımcı oluyor. Küresel ısınma, ithalat ve ihracat sıkıntılarıyla birlikte yüksek enflasyondan etkilenen çiftçiye, Tarım Bakanlığınca sunulan çok sayıda hibe desteği bulunuyor.

Bakanlıktan Çiftçilere Mazot ve Gübre Desteği

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından ülke genelindeki çiftçilerin en büyük gider kalemlerinde birisi olan mazot ve gübre temininde maddi destek sağlanmaktadır. Bu destek kapsamında her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere geri ödemesiz mazot ve gübre desteği gerçekleştirilmektedir. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında ülke genelindeki çiftçilere mazot ve gübre desteği ödemesi yapılmaktadır.

Bakanlığın sunduğu mazot ve gübre desteği programı dekar başına ücretlendirme şeklinde uygulanmaktadır. Buna göre 2022 mazot ve gübre desteği tutarları;

  • Çavdar, arpa, buğday, tritikale ve yulaf için 22 TL mazot ve 20 TL gübre,
  • Çeltik ve kütlü pamuk için 68 TL Mazot ve 8 TL gübre,
  • Nohut mercimek ve kuru fasulye için 24 TL mazot ve 8 TL gübre,
  • Kanola ve aspir için 20 TL mazot ve 8 TL gübre,
  • Patates ve soya için 30 TL mazot ve 8 TL gübre,
  • Yağlık ayçiçeği 29 TL mazot ve 8 TL gübre,
  • Dane mısır 27 TL mazot ve 8 TL gübre,
  • Kuru soğan ve yem bitkileri 19 TL mazot ve 8 TL gübre,
  • Yaş çay ve fındık için 18 TL mazot ve 8 TL gübre,
  • Zeytin ve diğer ürünler için 18 TL mazot ve 8 TL gübre,

Şeklinde geri ödemesiz destek sağlanmaktadır.

Yaş Çay Fark Ödeneği

2022 yılında üreticilerin ihtiyaç ve sorunlarına ilişkin yeni düzenlemeler getirilmeye devam ediliyor. Bu kapsamda Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar kapsamında 2022 yılında “Çay Tarım Alanlarının Belirlenmesi ve Bu Alanlarda Çay Tarımı Yapan Üreticilere Ruhsatname Verilmesine Dair Karar” kapsamında inceleme yapılıyor. Tespit edilen ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ruhsatnamesi olan alanlarda üretim yapan çiftçilere fark ödemesi desteği sunuluyor.

PTT'den Açıklama Geldi İşe Alımlar Başladı! Sene Sonuna Kadar KPSS Şartı Olmadan 55.000 Kişiye Memuriyet Verilecek! PTT'den Açıklama Geldi İşe Alımlar Başladı! Sene Sonuna Kadar KPSS Şartı Olmadan 55.000 Kişiye Memuriyet Verilecek!