EYT' ye ilişkin yaşanan gelişmelerin ardından birçok vatandaş doğum ya da askerlik borçlanması gibi borçlanmalara başvurmak suretiyle prim gün sayılarını artırmaya çalışıyorlar. Bu şekilde prim gün sayısı kazanan vatandaşlar hayallerindeki emekliliğe kavuşabilmek için bir adım daha atmış oluyorlar. Peki yüz binlerce kişiyi ilgilendiren doğrum borçlanması nedir ve nasıl başvurulur, kimler başvurabilir? İşte doğum borçlanmasına dair merak ettiğiniz tüm detaylar!
Doğum Borçlanması Nedir, Kimler Başvurabilir?
Doğum borçlanması, doğum yapmış olmak nedeniyle aktif çalışma hayatından bir süre boyunca uzak kalan kadınların, geriye dönük prim ödeme yapabilmelerine olanak sağlayan bir borçlanma durumudur. Bu yolla doğum nedeniyle çalışamadıkları prim günlerini satın alarak emeklilik için işlenmesini sağlayan kadınlar, emekliliklerine bir adım daha yaklaşabiliyorlar. Ancak doğum borçlanması için belirli koşulları taşımak gerekiyor. Öncelikle doğum borçlanmasını yapabilmek için doğumların ilk sigortalı olunan tarihten sonra gerçekleşmesi gerekir. Çünkü kanunen sigorta olmadan önce dünyaya gelen çocuklar için doğum borçlanması imkânı tanınmıyor.
Doğum Borçlanmasına İlişkin Süre ve Ödemeler
Mevzuata göre doğum borçlanması, her çocuk için 720 gün ile sınırlıdır. Çocuğun doğumundan sonraki 2 yıl içinde çalışılmayan sürelerin borçlanma ile kapatılabilmesini sağlayan doğum borçlanması, emeklilik hesabında kullanılıyor. Fakat doğum borçlanmasından yararlanabilmek için o sürelerde kesinlikle çalışılmaması, yani primlerinin ödenmemiş olması gerekiyor. Eğer sigortalı kadın çalışan, doğumdan sonra çalışmaya başlamışsa o süreleri borçlanması mümkün olmuyor.
Diğer yandan bir çocuk için 720 gün, kanunen üst sınırı ifade ediyor. Yani eğer isterse sigortalı 720 değil 30 gün de borçlanma hakkına sahip olabiliyor. Doğum borçlanması için 2023 yılında ödenmesi gereken miktarlar ise;
2023 yılı için günlük 107 TL'dir. 3 çocuk için 2.160 gün * 107 TL = 231.000 TL'dir.
Ayrıca ülkemizde engelli çocuğu olanlara ayrıca erken emeklilik imkânı sağlanıyor. Buna göre 1 Ekim 2008 sonrası çalışılan her 4 yıla 1 yıl prim ekleniyor ve bu doğrultuda da emeklilik yaşı 1 yıl düşmüş oluyor.
Eğer siz de sigortalı çalıştığınız dönemlerde bir ya da birden fazla çocuğa sahip olmuş ve bu nedenden dolayı çalışma hayatınıza ara vermek durumunda kalmışsanız, siz de doğum borçlanması yaparak emekliliğinizi öne çekebilirsiniz.