Dünya genelinde evliliklerin azalması ve sürelerinin kısalması en büyük problemlerden biri haline geldi. Birçok ülkede nüfusun azalmasına neden olan bu yeni durum, yaşam standartlarının değişmesi ve buna paralel olarak ortaya çıkan yeni hayat tanımlamaları. Bu durum ülkemizde henüz olağanüstü sonuçlara neden olacak boyuta ulaşmamış olsa da, aile kavramının güçlendirilmesi ve evliliklerin desteklenmesi bir devlet politikası olarak sürdürülüyor.
Devlet tarafından evliliklerin desteklenmesine yönelik, çok çeşitli avantajlar hazırlanıyor. Bunlardan bir tanesi olan Devlet Çeyiz Parası, evlenmek için birikim yapan kişilerin, birikimlerini % 25 oranında destekleyen bir katkıyla oluşan destektir.
Devlet Çeyiz Hesabı Nedir?
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, evliliklerin desteklenmesi için yürüttüğü bu destekle 2016 yılından beri çok sayıda evliliğin yapılmasına katkı sağladı. Çeyiz desteğinden faydalanmak için, evlenmek isteyen kişinin bankalarda “Çeyiz Hesabı” açtırması gerekiyor. Bu özel hesapta, her ay düzenli şekilde ya da yıl boyunca belirli bir tutarda para biriktirilmesi gerekiyor. Üç yıl boyunca düzenli olarak kurallara uygun şekilde birikim yapanlar, evlendiklerinde ilave olarak birikimlerinin % 25’ i oranında devlet desteği alıyorlar. Bu uygulama Devlet Çeyiz Katkısı adıyla sürdürülüyor.
Devlet Çeyiz Parası ile Devlet Çeyiz Hesabı Farklı Uygulamalar
Genellikle yetim aylığı alan kız çocuklarının, evlendiklerinde aldıkları, yaklaşık 2 yıllık toplu aylık oranında olan “Çeyiz Parası” uygulaması, “Çeyiz Hesabı” uygulamasıyla karıştırılıyor. Çeyiz Parası, sadece yetim aylığı almakta olan, kız çocuklarının evlenmesi halinde, destek olmak amacıyla verilen bir hak.
Çeyiz hesabıysa 24 yaşını doldurmadan önce açılabilen, bu koşula sahip herkes tarafından faydalanılabilen bir destek. 24 yaşını doldurmadan önce çeyiz hesabı açan ve 27 yaşını doldurmadan önce evlilik yapan herkes Çeyiz Hesabı desteğinden yararlanabiliyor.
Devlet Çeyiz Hesabı Desteği Ne Kadar?
Çeyiz hesabı desteği, birikim oranı ve süresine göre değişen destek yüzdelerine sahip. Birikimler 36 ay, 48 ay ya da 60 ay olarak yapılabiliyor. Buna göre faiz oranları da % 20 ile 25 arasında değişiyor. Dolayısıyla yapılan birikim ve faiz oranlarına göre de devlet katkısı artıyor. Buna göre; 36 aydan az birikim yapanlar devlet katkısı alamıyor. 36 ile 47 ay arasında birikim yapanlar, 11.840,63 TL destek alıyor. 48 ile 59 ay arasında birikim yapanlar, % 20 oranlı olmak üzere 13.662,26 TL devlet katkısı alıyor. 60 ay ve daha üzeri birikim yapanlar % 25 oranlı ve 16,394,72 TL devlet katkısı alıyor.
Yorumlar