Milyonlarca özel sektör çalışanını ilgilendiren önemli karar Yargıtay tarafından alındı. Yargıtay’ın yeni aldığı karar emsal niteliği taşıyor. Alınan karara göre herhangi haklı bir gerekçe göstermemiş ve istifa etmiş bir çalışan, ertesi gün farklı bir işyerinde mesaiye başladığında kıdem tazminatı hakkını kaybediyor. İşte son dönemde çok tartışılan kıdem tazminatı ile ilgili emsal niteliği taşıyan Yargıtay’ın yeni kararının detayları!

Yargıtay’dan Kıdem Tazminatı İçin Emsal Karar

İşçi ve işverenler arasındaki kıdem tazminatına ilişkin tartışmalar özellikle özel sektörde en çok tartışılan konulardan birisiydi. Son dönemde her iki tarafında kendince haklı gerekçelerini öne sürdüğü kıdem tazminatı ile ilgili şok eden gelişme Yargıtay’da yaşandı. Yargıtay, gelen bir kıdem tazminatı anlaşmazlığı dosyasında işvereni haklı buldu. Emsal karar niteliği taşıyan yeni Yargıtay kararı gündeme düştü.

Yargıtay, tam 4 yıldır çalıştığı işyerinde, resmi izin günleri ve fazla mesai ücretlerini alamamasını gerekçe göstererek, istifa eden ve ertesi gün aynı sektördeki farklı bir işyerinde mesaiye başlayan işçinin, kıdem tazminatı talebine ilişkin dosyayı inceledi. Yargıtay tarafından görülen kıdem tazminatı davası ilk olarak İş Mahkemesi’nde görülmüştü.

İşçi, işyerindeki çalışma süresinde fazla mesaiye kaldığını, yıllık izin kullanmadığını, resmi tatil günlerinde dahi çalışmış olduğunu buna karşın hak ettiği ödemeleri alamadığını belirtti. Bu nedenle de iş sözleşmesinin haksız şekilde sonlandırılmış olduğunu iddia ederek, bir kısım alacaklarına dair dava açılmasını talep etmişti.

O Grubun İçinde Olan Vatandaşlar Son Model Araç Alırken 1 TL Bile ÖTV Ödemeyecek! Sadece Kısa Süre İçin Geçerli O Grubun İçinde Olan Vatandaşlar Son Model Araç Alırken 1 TL Bile ÖTV Ödemeyecek! Sadece Kısa Süre İçin Geçerli

Yargıtay Devreye Girdi

İşçinin açtığı davaya ilişkin olarak işveren ise kişinin asgari ücretle çalıştığı, başka bir işyerinde iş bulmasına istinaden istifa ettiği ve kendi isteğiyle işten ayrıldığı iddiasında bulundu. Ayrıca işverenin iddia ettiği gibi fazla mesaide bulunmadığını belirtti ve davanın reddedilmesini talep etti.

İş Mahkemesi ise işçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından haksız şekilde sona erdirildiği kanısına vararak, işçinin kıdem ve ihbar tazminatı ile birlikte yıllık izin alacaklarına ilişkin talebinin onaylanmasına karar verdi. Davacı tarafından kanıtlanamayan fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil ücretleri taleplerinin ise reddedilmesine karar verdi.
Her iki tarafın itirazları çerçevesinde de Yargıtay 9.Hukuk Dairesi devreye girdi. Yargıtay gördüğü davada emsal niteliğinde bir karar aldı. Yargıtay tarafından kendi arzusuyla istifa eden bir çalışanın kıdem veya ihbar tazminatı alamayacağını gerekçe gösterdi.