Milyonlarca ev sahibi ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı. Türkiye genelinde kirada evi olan kişiler, yaptıkları o ödemeyi iade olarak alabiliyor. Çoğu ev sahibinin bilmediği o konuda yaptıkları ödemeler için geri alma imkanı doğdu. Muafiyet hakkı olduğundan habersiz olan ve düzenli olarak ödemelerini yapan ev sahipleri, başvuruda bulunmaları halinde o ödemelerini toplu olarak geri alabilecek. Peki ev sahipleri o ödemelerini geri almak için nasıl başvuru yapacak? İşte milyonlarca ev sahibini ilgilendiren o geri ödemeyle ilgili tüm detaylar!
Kira Geliri Olanları İlgilendiriyor
Türkiye’de inşaat ve gayrimenkul sektörü oldukça gelişmiş durumda bulunuyor. Bu durum sadece inşaat ve emlak sektörleri ciddi bir kazanç potansiyeli oluşturmuyor. Ayrıca elinde birikmişi bulunan ve yatırım olarak değerlendirmek isteyenler içinde önemli bir gelir kapısı oluşturuyor. Nitekim Türkiye’de milyonlarca kişi ev veya iş yeri alarak, kiraya veriyor. Böylelikle her yıl çok ciddi rakamlarda kira geliri elde edebiliyor.
Üstelik Türkiye’de yatırımcılar hem kira geliri nedeniyle vergi beyannamesi verebiliyor hem de vergi ödemeyebiliyor. Ayrıca uzmanlar bu kişilerin vergi iadesi alabilme imkanının da bulunduğunu belirtiyor. İlgili kanun hükmü kapsamında Türkiye’de işyeri kira geliri elde eden vatandaşlar vergi iadesi alabiliyor. Söz konusu kanun hükmü konut kira geliri elde edenleri ise kapsamıyor.
İşyeri Kira Gelirine Vergi İadesi Alma
Sahip olduğu işyerini kiraya verenleri ilgilendiren vergi iadesi hakkı stopaj kaynaklı olarak ortaya çıkıyor. Türkiye’de belirli özel hususlar dışında kiracı tarafından kira ödemelerinde %20 stopaj kesintisi gerçekleştiriliyor. Bu aşamada işyeri sahibi ile kiracısı arasında yapılan anlaşma genellikle “net kira tutarı” üzerinden gerçekleştiriliyor. Bu durumda da söz konusu stopaj tutarı kiracı sorumluluğuna veriliyor. Bu aşamada da stopajın işyerinin sahibi tarafından ödemiş gözükmesinden dolayı beyanname üzerinde hesaplanan gelir vergisinden söz konusu stopajların mahsubu sağlanıyor.
Bu çerçevede 2022 yılında işyeri kira gelirini aylık 15.000 TL olarak belirleyenler yıllık 180.000 TL tutarında kira geliri elde ediyor. Bu gelirlerine ilişkin verdikleri beyanname üzerinde %20 stopaj bulunuyor. Bu çerçevede vergi ödemek zorunda kalmadıkları gibi bu kişiler 1.190 TL tutarında işyeri kira geliriyle birlikte “vergi iadesi” alma hakkına da sahip oluyor. Bu kapsamda aylık 17.500 TL ve yıllık 210.000 TL işyeri kira geliri olan kişiler, söz konusu gelirine istinaden 375 TL tutarında gelir vergisi ödemesi yapıyor.
Yorumlar