Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), bazı mesleklerde çalışan kişilere her yıl ek prim günü kazanma imkanı sunuyor. Belirlenen mesleklerde çalışanlar için SGK tarafından yıpranma payı hakkı veriliyor. SGK tarafından verilen ek prim günü desteği sayesinde o mesleklerde çalışanlara erken emeklilik fırsatı sunuluyor. Peki SGK’nın ek prim günü verdiği meslekler hangileri? İşte detaylar!
SGK Yıpranma Payı Nedir?
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), ihtiva ettiği riskler bakımından yüksek tehlike sınıfında değerlendirilen meslek gruplarına yönelik olarak “yıpranma payı” hakkı veriliyor. Bu yıpranma payı hakkı, o meslek gruplarında çalışan kişilerin her yıl ek prim günü hakkı kazanmasını sağlıyor. Yani diğer mesleklerde çalışanlara göre her yıl daha fazla prim gün sayısı biriktirebiliyor. Böylelikle diğer meslek gruplarında çalışanlara nazaran çok daha erken şekilde emekli olabilme şansını yakalıyor.
SGK’nın yıpranma payı hakkından yararlanarak, her yıl ödenen sigorta prim gün sayısına ek prim günü kazanabilmek için mevzuat kapsamında belirtilen meslek gruplarında çalışılıyor olması gerekmektedir.
SGK Hangi Mesleklere Ek Prim Günü Verir?
SGK tarafından belirlenen meslek gruplarına yönelik olarak yıpranma payı hakkı ile her yıl ek prim günü verilmektedir. Bu kapsamda mevzuat kapsamında söz konusu meslek grupları farklı şekilde sınıflandırılmıştır. Meslek hastalığı ve iş kazası gibi risklere karşı tehlike derecelendirmesine tabi tutulan meslek gruplarının her bir tehlike grubuna yönelik değişen sayıda ek prim günü verilmektedir. Buna göre 2022 yılında SGK yıpranma payı hakkından yararlanılabilen ve ek prim günü kazanılabilen meslekler arasında;
- Asit üretimi mesleğinde çalışanlara 90 ile 180 gün
- Radyoaktif, radyoiyonizan maddelerle çalışanlara 90 gün
- Alüminyum fabrikası çalışanlarına 60 gün
- Yer altı madenlerinde çalışanlara 180 gün
- Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlara 60 ile 90 gün
- Cam fabrika ve atölyelerinde çalışanlara 60 gün
- Cıva üretimi işlerinde çalışanlara 90 gün
- Çimento fabrikasında çalışanlara 60 gün
- Kok fabrikalarında çalışanlara 60 gün
- TSK subay, yedek subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş ve sözleşme er ile er statüsündeki görevlilere 90 gün
- Kolluk kuvveti ve MİT mensubuna 90 gün
- İtafiye ve diğer yangın söndürme işinde çalışanlara 60 gün
- Basın kartı sahiplerine 90 gün
- TRT basın kartı yönetmeliğinde çalışanlara 90 gün
- TBMM yasama organı üyeleri ve bakanlara 90 gün
Olacak şekilde fiili hizmet zammı uygulanmaktadır.
Yorumlar