Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren açıklama geldi. Yargıtay tarafından alınan yeni karar, milyonlarca kişiyi etkileyen bir emsal karar niteliği taşıyor. Yargıtay tarafından atılan yeni emsal karar çerçevesinde etüt merkezleriyle ilişkisi olan tüm veli ve öğrencilere müjde geldi. Veliler, çocuğunu “Liseye Giriş Sınavı(LGS)” için özel kurs merkezine göndermiş ise kendisine vaat edilen eğitim hizmetini alamazsa parasını iade alabiliyor. İşte Yargıtay’ın onayladığı etüt merkezleriyle ilgili emsal niteliği taşıyan o kararın detayları!
Yargıtay’dan Etüt Merkezleri İçin Emsal Karar
Yargıtay tarafından alınan son karar, çocuğunu etüt merkezlerine gönderen velileri ilgilendiriyor. Bir vatandaş, 8.sınıfta olan 2 çocuğunu daha iyi bir lise kazanabilmeleri için özel bir etüt merkezine kaydettirdi. Ancak veli çocuklarının aldığı eğitim hizmetinden memnun kalmadı. Bunun üzerine de çocuklarının kaydını etüt merkezinden sildirdi. Üzerine de söz konusu ödemiş olduğu aidatların kendisine geri ödenmesini talep etti. Buna rağmen etüt merkezinden olumlu yanıt alamayınca da Tüketici Mahkemesi’ne başvuru gerçekleştirdi.
Vatandaş, söz konusu etüt merkezine 4.200 TL ödeme yaptığını ancak ilgili kurumun üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmediği iddiasında bulundu. Veli, dava ettiği kurumun ayıplı hizmetinin mevcut olduğu iddia etti. Hatta söz konusu eğitimin kalitesiz olmasının çocuklarının akranlarından geri kalmasına ve LGS’de başarı elde edemeyeceğine dair ümitsizliğe kapıldıklarını belirtti. Bu yüzden de manen zarar gördüklerini öne sürdü. Söz konusu hususlar eşliğinde de 1.000 TL tazminat, 3.000 TL’de bakiye hizmet bedeli olarak 4.000 TL’nin yasal faiziyle kendisine ödenmesini talep etti.
Tüketici Mahkemesi ise davalı tarafın soyut gerekçe ile kayıt iptalinin olanaksız olduğu savunmasını kabul ederek, davanın reddine karar verdi. Bunun üzerine davacı veli, kararı temyize taşıdı ve dava Yargıtay 3.Hukuk Dairesi’ne taşındı.
Yargıtay Kararı Bozdu
Yargıtay ise dava dosyasında emsal niteliğinde bir karar imza attı. Bu çerçevede kurs merkeziyle imzalanan sözleşme tarihinde yürürlükte olan yönetmeliklere vurgu yapıldı. Buna göre MEB Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nin 56.maddesinin 2.bendi ve 3.fıkrası ile ilgili değerlendirme yapılması gerektiği belirtildi. Yargıtay, Tüketici Mahkemesi’nin ilgili kanun maddesine göre karar vermesi gerekmesine karşın yazılı gerekçelerle davanın reddine karar verdiğini belirtti. Bu durumunda usul ve yasaya uygun olmadığı ve bozmayı gerektirdiğini belirterek, oy birliğiyle mahkemenin kararının bozulmasına hükmedildiği açıklandı.
Yorumlar