Sigortalı olarak çalışan herkesin hayatındaki en büyük arzusu rahat bir emekliliği elde edebilmektir. Emeklilik hakkını kazanabilmek için her sigortalı, Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından belirlenen şartları sağlamak için çalışıyor. SGK emeklilik şartları olarak belirtilen bu şartların sağlanması mesleğe, cinsiyete ve işe giriş tarihine göre pek çok kritere göre değişkenlik gösterebiliyor. Bu durumda bazı sigortalıların emekliliklerine daha erken ulaşabilmelerine olanak tanıyor. Erken emeklilik fırsatı sağlayan meslek gruplarında çalışmak, sigortalılara önemli avantajlar kazandırıyor.
SGK Yıpranma Payı Nedir?
Özel sektörde sigortalı olarak çalışmanın getirdiği belirli zorluklar her zaman söz konusudur. Ancak bazı meslek kolları mevcut ki hem fiziki hem de psikolojik açıdan, diğer meslek kollarına göre daha fazla yıpratıcı olabiliyor. SGK, bu meslek gruplarında çalışan sigortalıların belirli ekstra kazanımlar elde edebilmelerini sağlıyor. Yıpranma payı olarak isimlendirilen bu hak sayesinde zorlu meslek kollarında çalışanların daha erken emeklilik alabilmelerine yardımcı oluyor.
Bakanlık ve SGK tarafından belirli kriterler baz alınarak belirlenmiş toplamda 45 riskli meslek kollarında çalışanlar yıpranma payı hakkından yararlanabiliyor. Bu meslek kolları arasında demir ve çelik fabrikaları, maden ve yer altı işleri, çimento ve kurşun üretimi, polis ve asker gibi çok sayıda meslek kolu yer alıyor.
Yıpranma Payının Avantajları Nelerdir?
Yıpranma payının en önemli avantajının bir yıllık çalışma döneminde diğer meslek kollarına göre daha fazla fiili hizmet süresi elde edilebiliyor olmasıdır. Çünkü klasik ve risk seviyesi düşük mesleklerde bir yılda 360 gün fiili hizmet süresi biriktirilebiliyor. Riskli meslek kollarında aynı çalışma süresine sahip bir sigortalı için bu süre 540 gün olarak hesaplanıyor. Meslek kolu için belirlenen düşük, orta ve yüksek risk grubuna göre ilave gün sayısı 60 ile 180 gün arasında oluyor.
Riskli meslek grubunda çalışan sigortalılar, risk kademelerine göre 60 gün, 90 gün ve 180 gün ek fiili hizmet süresi hakkından yararlanabiliyor. Her yıl ekstra fiili hizmet süresi biriktirilebiliyor olması ise diğer meslek kollarına göre erken emeklilik elde edilebilmesi imkanını getiriyor. SGK yıpranma payı ile erken emeklilik alabilmek mümkün oluyor.