Türkiye, fay hatları üzerinde yer alan bir ülke olduğu için deprem gerçeğiyle yaşamaya ve önlemler almaya alışmamız gerekiyor. 17 Ağustos 1999'da İzmit Gölcük merkezli gerçekleşen 7.4'lük deprem, inanılmaz bir kayba yol açmıştı. 17 binden fazla kişinin hayatını yitirdiği depremde 200 binin üzerinde ev ve iş yeri de hasar gördü. O tarihten beri depremler ve diğer afetler konusunda kayda değer bir önlem alınmadığını ise her gün yeniden görüyoruz. 

Son Çeyreğe Girdik

İstanbul

17 Ağustos'un yıl dönümü yaklaşırken uzmanlar yine depreme karşı alınması gereken önlemlere dikkat çekmeye başladı. İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) Müdürü ve inşaat mühendisi Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, beklenen İstanbul depremini hatırlatıyor ve son çeyreğe girdiğimizi söylüyor: "Çünkü 1999 depreminden sonra İstanbul'da 30 yıl içinde büyük deprem olma olasılığı yüzde 64'tür. Gölcük depreminin üzerinden 22 yıl geçti, 8 yıl kalmış."

Özellikle Çocuklarınız Bu Pastaya Bayılacak! Karpuz Görüntüsünde Bol Çilekli Pasta Yapıyoruz... Özellikle Çocuklarınız Bu Pastaya Bayılacak! Karpuz Görüntüsünde Bol Çilekli Pasta Yapıyoruz...

Kentsel Dönüşüm Önemli

Kentsel dönüşüm

Deprem olmadan önce alınabilecek en önemli tedbirin yapı güvenliği olduğunu söyleyen Mehmet Fatih Altan, "İstanbul'un yapı stoku hala S.O.S. veriyor, çürük. Çünkü 2000 yılından önce yapılan binalar çok fazla ve o yapılarda insanlar yaşıyor." diye konuştu. İstanbul'da toplamda 700 bin binanın kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini söyleyen Mehmet Fatih Altan, “Şu anda 75 bin binanın kentsel dönüşümle yenilendiğini görüyoruz. Kentsel dönüşümde yerimizde sayıyoruz, ivme kazandırmak lazım. Devletimiz süreci biraz hızlandırmalı, vatandaş ise binalarını yenilemeye gitmelidir." diyerek yurttaşları ve yetkilileri uyardı. 

En Riskli İlçeler

Büyükçekmece

Yapılan incelemelerden dem vuran Mehmet Fatih Altan, “Bize Küçükçekmece, Bağcılar, Esenler gibi ilçelerden gelen bina örneklerinden neredeyse yüzde 95'i çürük çıkıyor. Bu binalar 2000 yılı öncesinde yapılmış ve genelde 5 ilâ 9 katlı. Kişiler, özellikle 2000 yılı öncesinde yapılan binaları son çıkan deprem yönetmeliğine uygun mu diye kontrol ettirmelidir. Yoksa depremi evde karşılayamayız” dedi.

Mehmet Fatih Altan

En riskli ilçelerin Büyükçekmece, Avcılar ve Küçükçekmece olduğunu söyleyen uzman isim, "Sonra Kadıköy, Üsküdar, Kartal ve Pendik'e kadar giden güzergahta eski yapı stoku var. Fayın Adalar ve Silivri tarafında kilitlendiğini biliyoruz. Özellikle bu ilçelerde yaşayanlar yapılarını kontrol ettirsin. 2000 yılı öncesinde yapılan binaları artık silmek gerekir” diyerek yurttaşları uyardı. 7-7.5 büyüklüğünde olması beklenen depremde de yaklaşık 70 bin bina ağır hasar alacak ve 1 milyona yakın bina depremden etkileneceğini de ekledi.