Herkes için en büyük hedeflerden birisi de ilerleyen yaşlarda emeklilik güvencesine sahip olabilmektir. Bu doğrultuda da hayatının önemli kısmını Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) çatısındaki sigorta kollarında çalışarak geçirmektedir. Emekliliğini bir an önce almak isteyenlerde SGK erken emeklilik yöntemlerini araştırıyor. Peki SGK erken emeklilik hakkından kimler yararlanabiliyor? SGK erken emeklilik yöntemleri neler?

SGK Doğum Borçlanması

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından kadın sigortalılara tanınan doğum borçlanması hakkı erken emeklilik fırsatı vermektedir. Sigortalı olarak çalıştığı dönemde doğum yapan kadın sigortalılar, 2 yıl kadar doğum izni kullanabiliyor. Daha sonra bu 2 yıllık süreyi SGK doğum borçlanması ile borçlanarak, emeklilik hesabına dahil ettirebiliyor. Bu haktan 3 çocuğa kadar toplamda 6 yıl için yararlanılabiliyor. Böylelikle kadın sigortalılar 6 yıl erken emekli olabiliyor.

SGK Askerlik Borçlanması

Günümüzde zorunlu vatani görevini ifa etmiş olan erkek sigortalılarda bu süreyi SGK emeklilik hesaplamalarına dahil ettirebiliyor. Böylelikle erken emeklilik hakkından yararlanabiliyor.

Cüzdanında ING Kartı Taşıyanların Dikkatine, 31 Mart Tarihine Kadar Başvuru Yaparsanız Anında İndirim Kazanacaksınız! Cüzdanında ING Kartı Taşıyanların Dikkatine, 31 Mart Tarihine Kadar Başvuru Yaparsanız Anında İndirim Kazanacaksınız!

SGK Yurt dışı Borçlanması

Çalışma hayatının bir bölümünü yurtdışında çalışarak geçirmiş olan kişiler, Türkiye’de SGK emeklisi olabiliyor. Hatta SGK yurtdışı borçlanması ile bu süreleri de emeklilik hesaplamalarına dahil ettirebiliyor. Böylelikle erken emekli olabiliyor.

Bakıma Muhtaç Çocuğu Olanlar

SGK, başkasının bakıma muhtaç engelli çocuğu olan anneler için erken emeklilik hakkı veriyor. Bu hakta sigortalı annenin 1.10.2008 tarihinden sonraki prim gününün %25’i kadar kısmı toplam prim süresine ilave ediliyor. Böylelikle erken emeklilik hakkından yararlanmaları sağlanıyor.

Malulen Emeklilik

Günümüzde sigortalı olarak çalışırken meslek hastalığı veya iş kazası nedeniyle minimum %60 iş gücü kaybı yaşayan kişiler malulen emekli olabiliyor. Malulen emeklilik ile erken emekli olabilmek için 1.800 prim gününün tamamlanması gerekmektedir.

%40 ve Üzeri Engellilik

Günümüzde %40 ve üzeri engelli olduğunu gösteren sağlık raporuna sahip olan kişilerde 18 yıl 4.680 gün kadar süreyle emekli olabilmektedir. Bu kişilerin 15 yıl hizmet süresi ve 3.600 prim gününü tamamlamaları da erken emeklilik talebi için yeterlidir.

SGK Yıpranma Payı

SGK, İş Kanunu kapsamında ağır sınıfta belirlenen mesleklerde çalışanlara her yıl mevcut prim günlerine ek olarak prim günü vermektedir. SGK yıpranma payı olarak isimlendirilen bu hak sayesinde söz konusu mesleklerde çalışanlar erken emekli olabiliyor.

SGK Kısmi Emeklilik

Günümüzde kısmi emeklilik modeli sayesinde vatandaşların erken emekli olabilmeleri de sağlanıyor. Bu yöntemde 8.09.1999 ve öncesinde ilk sigorta girişi olanlar bulunuyor. Bu kişiler 30.04.2008 tarihine kadar 3.600 prim günü ve 15 yıllık sigortalılık süresini tamamlamış olması halinde erken emekli olabiliyor.