Emeklilik, herkesin en büyük hedeflerinden birisi! Her sigortalı bir an önce emekli olabilmeyi hayal ediyor. Bu nedenle de çoğu kişi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun(SGK) tanıdığı erken emeklilik haklarıyla ilgili araştırma yapıyor. Peki SGK erken emeklilik yöntemleri neler? SGK’dan erken emekli nasıl olunur? Erken emekliliğe dair tüm merak edilenler haberimizde!

SGK Doğum Borçlanması

Kadın sigortalıların erken emeklilikleri ile ilgili en popüler yöntem, SGK doğum borçlanması hakkıdır. Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), sigortalı kadınların doğum izinlerini, emeklilik hesaplamalarına dahil ettirebilmelerini sağlıyor. SGK doğum borçlanmasında kadın sigortalılar her bir çocuk için 2 yıldan olacak şekilde 3 çocuğa kadar borçlanarak, toplamda 6 yıl erken emekli olabiliyor.

SGK Askerlik Borçlanması

SGK’nın erkek sigortalılar için sunduğu erken emeklilik yöntemlerinde SGK askerlik borçlanması hakkı bulunuyor. Zorunlu vatani görevini ifa eden sigortalılar, daha sona emeklilik hesaplamalarına bu süreyi askerlik borçlanması yaptırarak, dahil edebiliyor.

SGK Yurtdışı Borçlanması

SGK, uzun yıllar yurtdışında çalışan kişilerin Türkiye’de emekli olabilmeleri için yurtdışı borçlanması hakkı veriyor. Böylelikle yurtdışında çalışmış olan kişiler bu süreleri SGK’ya yurtdışı borçlanması ile borçlanarak, erken emekli olabiliyor.

Malulen Emeklilik

SGK, sigortalı olarak çalışırken iş kazası veya meslek hastalıkları gibi sağlık sorunları nedeniyle iş gücünde minimum %60 kayıp yaşayanlara malulen emeklilik hakkı veriyor. Böylelikle 15 yıllık sigortalılık ve 3600 prim gün sayısı ile erken emekli olabiliyor.

SGK Yıpranma Payı

İş Kanunu kapsamında ağır riskli sınıfta olduğu belirlenen mesleklerde çalışanlarda erken emekli olabiliyor. SGK, bu mesleklerde çalışanlara her yıl 60 gün ile 180 gün aralığında değişen ek prim veriyor. Böylelikle yıpranma payı hakkı ile erken emekli olunabiliyor.

SGK Kısmi Emeklilik

SGK, 8.09.1999 ve öncesinde SGK girişi olanlara erken emeklilik hakkı veriyor. Bu kişiler 09.09.1999 ile 30.04.2008 yılları arasında 15 yıllık sigortalılık ve 3.600 prim gün sayısını tamamlamaları halinde erken emekli olabiliyor.

PTT'den Açıklama Geldi İşe Alımlar Başladı! Sene Sonuna Kadar KPSS Şartı Olmadan 55.000 Kişiye Memuriyet Verilecek! PTT'den Açıklama Geldi İşe Alımlar Başladı! Sene Sonuna Kadar KPSS Şartı Olmadan 55.000 Kişiye Memuriyet Verilecek!

%40 Engellilik Hakkı

Engelli vatandaşlar ilgili sağlık kurullarında %40 ve üzeri engelli olduğunu tespit ettirmeleri halinde 15 yıllık sigortalılık ve 3.600 prim günü ile erken emekli olabiliyor.

Bakıma Muhtaç Çocuğu Olan Anneler

SGK, 01.10.2008 tarihi sonrasında primlerinin 4’te 1’i toplam primlere eklemektedir. Böylelikle emeklilik yaşı şartından düşülmektedir. Bu hak başkasının bakımına muhtaç çocuğu bulunan anneler için geçerlidir.

Erken Yaşlanma

SGK, sigortalının sağlık kurulu tarafından erken yaşlanma problemi yaşadığını tespit ettirmesi durumunda 55 yaşını doldurmuş ve 5.400 prim gününe sahip olması halinde erken emekli olmasını sağlıyor.

Staj Süreleri

SGK tarafından erken emeklilik hakkı staj yapmış olan kişilere de verilmektedir. Staj sürelerini borçlanan kişiler erken emekli olabiliyor.