SGK'nın engelli ya da rahatsızlık geçirmiş vatandaşlar için sunduğu malulen emeklilik hakkında tüm detaylar sizin için araştırdık!

Malulen Emeklilik Nedir, Nasıl Malulen Emekli Olunur?

SGK'nın engelli ya da rahatsızlık geçirmiş vatandaşlar için sunmuş olduğu erken emeklilik sistemlerinin başında gelen malulen emeklilik sayesinde; %60 engel raporuna sahip kişiler, 10 yıl sigortalı olarak çalıştıktan sonra yani 1800 prim günü ödemesini tamamladıktan sonra anında emekli olabiliyor ancak her rahatsızlık SGK'nın malulen emeklilik standartlarına uymuyor, sadece belli başlı hastalıklara sahip kişiler erken emeklilik şansını yakalıyor.

PTT'den Açıklama Geldi İşe Alımlar Başladı! Sene Sonuna Kadar KPSS Şartı Olmadan 55.000 Kişiye Memuriyet Verilecek! PTT'den Açıklama Geldi İşe Alımlar Başladı! Sene Sonuna Kadar KPSS Şartı Olmadan 55.000 Kişiye Memuriyet Verilecek!

SGK'nın Malulen Emeklilik İçin Kabul Ettiği Hastalıklar

Malulen emeklilik için kabul edilen rahatsızlıklar şu şekilde sıralanıyor: Ölümcül derecede olan kanser türleri, epilepsi, demans, beyin tümörleri, parkinson, selebral palsi, MS, zeka geriliği gibi beyin hasarı sonucu oluşan hastalıklar, kişinin hayatını kararlarını ve ruh halini etkileyecek psikolojik hastalıklar (ileri düzeyde bipolar bozukluk ve şizofreni gibi), kişinin görme yetisini kaybetmesi, retinaya bağlı olarak oluşan kanamalar, denge bozuklukları ve işitme kaybı, uzuv kaybı, (Ampüte) organ nakili (Karaciğer, kalp, akciğer, böbrek vs) ağır karaciğer hastalıkları (Siroz ya da tüberküloz gibi) kalp yetmezliği ya da kalp kapakçığı rahatsızlıkları, metabolizma bozuklukları ve AIDS.

Malulen Emeklilik İçin İstenilen Başvuru Evrakları

Eğer siz de 4A ya da 4B’den sigortalıysanız, SGK’nın sizden istediği belgeler şu şekilde oluyor:

  • Gelir/Aylık/Ödenek Talep Belgesi,
  • Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi, (İşten ayrıldıktan sonra ilk 10 gün içinde başvuru yapanlar için)
  • Maluliyetin tespiti için Sağlık Kurulu raporu.

Bu evrakları tamamladıktan sonra size en yakın SGK şubesine giderek evrakları teslim edebilirsiniz fakat 4C sigortalı olan kişiler malulen emekli olmak istediğinde daha farklı bir süreç onları bekliyor:

  • Malullük aylığı bağlanabilmesi için açıkta bulunanların şahsen ya da vekalatan veya görevde bulunanlar için kurumları aracılığı ile yapılacak başvuru,
  • Malulen emekliye sevke ilişkin emekliye sevk onay,
  • Maluliyetin tespiti için Sağlık Kurulu raporu.

Ne Kadar Emekli Maaşı Alabilirim?

 4A (SSK) ya da 4B (BAĞ-KUR) sigorta türünde malulen emekli olan kişiler en az 1500 TL emekli maaşı alırken 4C (Emekli Sandığı) ile malulen emekli olan kişiler en az 2400 TL maaş alma şansına sahip oluyor.