Ülkemiz zor zamanlardan geçmeye devam ediyor, 2020 yılından itibaren başlayan Korona Pandemisi, enflasyon, yangınlar ve en sonda da yüzyılın en büyük felakatlerinden olan Kahramanmaraş depremi onbinlerce kişinin hayatını aldı. En büyük sorunlarımızdan biri de elbette geçim sıkıntısı! Vatandaşların en büyük hayali rahat bir yaşlılık hayatı sürmek olsa da bu ülkemizde o kadar da kolay değil. Ülkemizde sürekli artan emeklilik yaşı nedeniyle emeklilik konusu vatandaşlar için büyük bir sorun haline geliyor.
Hal böyle olunca vatandaşlar erken emekli olabilmek adına pek çok farklı yöntem aramaya başlıyor, bu yöntemlerden biri de iş kazası ya da belli hastalıklara yakalanan kişilere uygulanan Malulen Emeklilik. Bugün sizin için malulen emeklilik nedir, başvuru şartları nelerdir bunlara bakacağız.
Malulen Emekli Olmak İçin Şartları Nelerdir? Kimler Malulen Emekli Olabilir?
Herkes SGK'nın sunduğu Malulen Emeklilik şansından yararlanamıyor. Malulen emekli olmak için bazı şartları sağlamanız gerekiyor, bu şartlar ise şu şekilde:
- Malulen Emekli olmak isteyen kişinin en az SGK'lı olarak 1800 günlük yani 10 yıllık prim günlerinin ödenmiş olması gerekiyor.
- Aranan bir diğer şart ise malulen emekli olacak kişinin belirli tam teşekküllü devlet hastanelerinden engel durumunu belirten rapor alması gerekiyor. Bu raporun en az %60 oranında güç kaybını kanıtlaması ve aynı belgede "Çalışamaz" ibaresinin yer alması gerekli, ayrıca raporda yazan rahatsızlığınızın SGK'nın kabul ettiği hastalıklardan olması aranıyor.
SGK Tarafından Malullük İçin Kabul Edilen Hastalıklar Hangileri?
Her hastalık ya da rahatsızlık SGK tarafından malullük için yeterli değil. SGK'nın malulen emeklilik için kabul ettiği hastalıklar şu şekilde sıralanıyor:
- Epilepsi/sara,
- Parkinson sendromu,
- Serebral palsi,
- Demans,
- Beyin tümörleri,
- Multiple Skleroz (Ms),
- Anemi,
- Karaciğer sirozu,
- Denge bozukluğundan kaynaklı tek başına ayakta duramama haliyle birlikte yaşanan işitme kaybı,
- Görme azlığı,
- Retina kanamaları,
- Uzuv kayıpları,
- Organ nakilleri,
- Behçet hastalığı,
- Gastrointestinal kanamalar,
- Tüberküloz,
- AIDS,
- Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı),
- Şizofreni ve bipolar bozukluklar
Yorumlar