Günümüz Sosyal Güvenlik Sistemi, uygulamada emekliliği belirli koşullara bağlamış durumda. Üç ana koşula sahip olan sigortalılar emekli olabiliyorlar. Bir SGK emeklisi olabilmek için, sigortalı olarak çalışmaya başladığınız tarihe göre belirlenen prim gün sayısı ödemesi yapılması, yine sigortalılığın başladığı tarihe göre belirlenen yaş sınırının doldurulması ve sigortalılık süresi.
Bu koşulları yerine getirenler emeklilik hakkı kazanabiliyor. Buna karşın, Sosyal Güvenlik Sistemimiz, 90’ lı yıllardan bu yana birkaç reformdan geçerek günümüzdeki yapısına ulaştı. Üstelik bu süreçte, daha önce başka emeklilik haklarına sahip olan sigortalılar bulunuyordu. Sigortalı olarak çalışmaya başladığında, prim gün sayısı ve sigortalılık süresinin dışında bir koşul bulunmayan, ancak yapılan değişikliklerle yaş koşulu da eklenen birçok kişi bulunuyor.
Erken Emekli Olabilmek İçin Ne Yapılabilir?
Sosyal Güvenlik Sistemimizde, emekli olabilmenin 3 koşulunda ikisi, sigortalılık başlangıç tarihine paralel bir şekilde belirleniyor. Dolayısıyla örneğin 1998 yılı öncesinde sigortalılık başlangıcı yapmış biri ile sonrasında yapmış birinin hem yaş sınırı hem de ödemesi gereken prim gün sayısı değişiyor. Dolayısıyla olanağı olan herkesin, sigorta başlangıç tarihini 1998 Eylül ayı öncesine çekebilmesi için borçlanma yöntemini kullanması tavsiye ediliyor. Üstelik 1998 yılı öncesinde yatırılmış tüm primlere paralel bir şekilde, aylık bağlanma oranları da daha yüksek oluyor.
Erkekler İçin Askerlik Borçlanması
Bir SGK üyesi erkek, memur ve çalışan olduğunda, sigortalılık başlangıç tarihini daha önceye alabilmesi için tek seçenek Askerlik Borçlanması oluyor. Askerliğini yaptıktan sonra çalışmaya başlayan ve sigortalılık tarihi de sonra olan kişiler, Askerlik Borçlanması yaparak, sigortalılık tarihini askerliğinin başladığı tarihe çekebiliyor. Eğer bu tarih 1998 yılı ve öncesindeyse, büyük bir avantaj elde ediyor. Sonrasındaysa yine de hem yaş sınırı ve hem de ödemesi gereken prim gün sayısı konusunda avantaj elde ediyor. Bunlara ilave olarak, Askerlik Borçlanmasını, en yüksek prim seviyesinden yapan birinin, emekli aylığı da yükseliyor.
Kadınlar İçin Doğum Borçlanması
Kadınlarda Doğum Borçlanması, 3 çocuk için ve 6 yıla kadar olabiliyor. Sigortalı olarak çalışırken doğum yapan ve işinden ayrılan kişiler, 2 yıllık doğum borçlanması yapabiliyor. Bu borçlanma tarih olarak 1998 yılı ve öncesindeyse, emeklilik için gereken prim gün sayısı ve yaş sınırı gibi konularda önemli avantajlar elde ediliyor. 1998 Yılı sonrasına isabet edenlerde de çeşitli avantajlar ortaya çıkıyor.