Emeklilik herkes için en önemli hedeflerden birisi olsa da son derece meşakkatli bir süreci içeriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) tarafından belirlenmiş emeklilik şartlarını tamamlayarak, emekli olabilmek için milyonlarca sigortalı büyük bir özveriyle çalışıyor. Bu yoğun çalışma ortamında erken emeklilik konusu ise her zaman en ilgi çekici konulardan birisi oluyor. SGK erken emeklilik yöntemleri, tüm sigortalılarca araştırılıyor. Peki SGK erken emeklilik yöntemleri neler ve nasıl kullanılabiliyor? İşte ayrıntıları!

SGK Doğum Borçlanması

SGK erken emeklilik yöntemleri arasında en dikkat çekeni ve en yaygın kullanılanı elbette ki doğum borçlanmasıdır. Sigortalı kadınların hamilelik veya doğum nedeniyle çalışmadıkları süreleri borçlanarak, emeklilik hesabına dahil edebiliyor. Böylelikle en fazla 3 çocuğa kadar olacak şekilde her birine 2 yıldan toplamda 6 yıla kadar borçlanma ile erken emekli olunabiliyor.

SGK Askerlik Borçlanması

Kadın sigortalılara tanınan doğum borçlanması, erkeklerde askerlik borçlanması şeklinde bir uygulama bulunuyor. Askerlik borçlanması, erkek sigortalıların zorunlu vatani görevini yaptığı süreyi daha sonra borçlanarak, emeklilik hesaplamasına dahil etmelerini sağlıyor.

Bakıma Muhtaç Çocuğu Olanlar

Sürekli başka birinin bakımına muhtaç olan çocuğu olan sigortalı anneler, malul çocuğu dolayısıyla erken emeklilik hakkından yararlanabiliyor.

Malulen Emeklilik

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK), sigortalı olarak çalıştığı süreçte meslek hastalığına yakalanan veya iş kazası geçiren vatandaşlara erken emeklilik hakkı tanıyor. İş kazaları, meslek hastalıkları gibi nedenlerle çalışma gücünde %60 oranında kayıp yaşayan sigortalılar, emeklilik yaşını beklemeden erken emeklilik hakkından faydalanabiliyor.

Engelli Raporu

SGK, Türkiye’deki yetkili sağlık kurullarından alınmış çalışma gücü kaybı %50 ile %59 arasında olan sigortalılara 16 yıllık sigortalılık süresi ve 3.700 günle erken emeklilik fırsatı sunuyor. Oranı %40 ile %49 olanlar için ise 18 yıllık sigortalılık süresi ve 4.100 gün prim şartlarıyla erken emekli olmasını sağlıyor.

Elektrik Faturanızda İsminiz Yazıyorsa En Yakın PTT Şubesine Gidin! Faturanızı 216 TL Daha Az Ödeyebilirsiniz! Elektrik Faturanızda İsminiz Yazıyorsa En Yakın PTT Şubesine Gidin! Faturanızı 216 TL Daha Az Ödeyebilirsiniz!

Yurtdışı Borçlanması

SGK, uzun yıllarını yurtdışında çalışarak geçirmiş olan sigortalıların, bu süreleri emeklilerinde kullanamadıklarından yaşadıkları mağduriyetleri gideriyor. SGK, yurtdışında çalışan kişilerin bu çalıştıkları süreleri yurtdışı borçlanması hakkıyla borçlanıp, emeklilik hesaplaması için kullanabilmelerini sağlıyor.

Ücretsiz İzinlerin Borçlanması

Kamu kurumlarında görev alan ve kamu personeli olan tüm vatandaşlar, çalışma dönemlerinde çıktıkları ücretsiz izin sürelerinin tamamının tespit ettirilerek, bu sürelerin tamamını borçlanabiliyor. Bu şekilde borçlanılan sürelerinde emeklilik hesabına dahil edilmesi sağlanıyor.

1999 ve Öncesinde SGK Girişinin Olması

SGK tarafından bu hak sadece 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişi olanları ilgilendiriyor. Bu kişiler 15 yıllık hizmet süresi ve 3600 prim gün sayısını tamamlayarak, emeklilik yaşı beklemeden erken emekli olabiliyor.

Staj Sürelerini Borçlanma

Ülkemizde eğitimini tamamladıktan sonra yurtiçinde veya yurtdışında staj görmeye/yapmaya başlayan kişiler, bu süreleri emekliliklerine dahil ettirebiliyor. Staj sürelerini borçlanmak ve emekliliğe dahil ettirmek için SGK’ya başvurmak gerekiyor.

Ağır Sınıftaki Mesleklerde Çalışma

Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile SGK tarafından meslek grupları tehlike grubuna ayrılmıştır. En ağır tehlike riskine sahip meslek kollarında çalışanlara yıpranma payı hakkı verilmektedir. Bu hak ile normal bir sigortalıya göre bir yılda aynı çalışma süresine rağmen daha fazla prim günü kabul edilir. Böylelikle erken emekli olmaları sağlanır.