Herkes bir gün emekli olabilmek için çalışıyor. Çünkü emeklilik, belli bir yaşa gelindiğinde, geleceğini garanti altına almanın vermiş olduğu huzurla yaşantıya devam etmek anlamına geliyor. Ancak ne yazık ki herkes emekliliğini hakedip bu rahata erişemiyor. Özellikle kadınlar bu anlamda en çok mağdur olan grup sayılıyor.
SGK'nın son yaptığı düzenlemeler arasında, kadınların bu konudaki mağduriyetini gidermeye yönelik güzel haberler de yer alıyor. İster öncesinde çalışmış olsun, ister olmasın, tüm ev hanımları artık emekli olabiliyor!
Ev Hanımlarına SGK'dan Emeklilik Müjdesi!
Elbette bu emeklilik her isteyenin gidip "Ben emekli olacağım" demesiyle gerçekleşmiyor. Ev hanımlarının son yapılan düzenlemeden faydalanabilmesi için de belli koşulları yerine getirmiş olması şart koşuluyor. Bu şartların başında kadınlar için öngörülen en erken emeklilik yaşını yani 50 yaşını doldurmuş olmaları gerekiyor. İçinde bulunduğumuz 2021 yılı için düşünürsek, emekli olmak isteyen ev hanımının en az 1970 ve öncesinde doğmuş olması gerekiyor.
Şartlar bununla da bitmiyor! 50 yaşını dolduran ve emekli olmak isteyen ev hanımının bu hayalini gerçekleştirebilmesi için aynı zamanda en az 25 yıl evli kalmış olması şart koşuluyor. Bu günü düşünürsek, en az 1995 ve öncesinden beri evli olması gerekiyor. Buna ek olarak da emekli olmak isteyen ev hanımının herhangi bir geliri olmaması ve SGK ile bağının bulunmaması şartı aranıyor.
Şartları Sağlayanlar Başvurmaları Halinde Anında Emekli Oluyor!
Daha önce bir süre çalışma hayatı olduysa da başvuru tarihi itibarıyla sigortalı çalışmıyor olması, gelir vergisine tabi olmaması, başka bir deyişle hiçbir geliri olmaması, malullük ve yaşlılık aylığı almıyor olması gerekiyor. Bu koşulları sağlayan kişiler, geçmişe dönük primlerini toplu halde ödeyerek emekliliğini hakedebiliyor.
İsteğe bağlı sigortalılık için başvurular kişiye en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veya Sosyal Güvenlik Merkezleri üzerinden gerçekleştiriliyor. İsteğe bağlı sigorta primi, prime esas kazancın taban ve tavan sınırları arasında kalan kısım üzerinden belirleniyor. Sigortalı tarafından prime esas kazancın yüzde 32'si ödeniyor. Bu yüzde 32'lik kısmın yüzde 20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi; yüzde 12'lik bölümü ise genel sağlık sigortası primi oluyor.