Yapı Kredi Müşterilerinin Dikkatine! Evinize Su, Elektrik, Doğalgaz Faturası Geliyorsa Hemen 150 TL Alabilirsiniz Yapı Kredi Müşterilerinin Dikkatine! Evinize Su, Elektrik, Doğalgaz Faturası Geliyorsa Hemen 150 TL Alabilirsiniz

Bir sosyal devlet olarak birçok yardım ve destek hizmetini aktif bir şekilde yerine getirmek en önemli anayasal zorunlulukların başında geliyor. Bu noktada ekonomik anlamda desteklenmesi gereken bazı kesimlere hayatlarının belirli dönemlerinde oldukça önemli katkılar sunuluyor. Bu katkılardan birisi de evlenmek isteyen ancak bunun için yeterli maddi olanağa sahip olmayan kişilere yapılan çeyiz parası ya da çeyiz ödeneği adı ile bilinen maddi destek. Peki ama evlenme ödeneği ya da çeyiz parası olarak bilinen destekten kimler hangi koşullarda yararlanabilir? İşte çeyiz parasında dair merak edilen detaylar!

Evlenme Ödeneği Nedir?

Toplumda çeyiz parası olarak da bilinen evlenme ödeneği, annesi ya da babası vefat etmiş olan kız çocuklarına verilen bir ödemeyi ifade ediyor. Bu noktada anne ya da babasını kaybeden bekar kız çocukları için düzenli olarak bir maaş ödemesi yapılıyor. Halk arasında daha çok çeyiz parası olarak da bilinen evlenme ödeneği yardımı, evlilik öncesinde kız çocukları için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sağlanan bir destek. Söz konusu destek 2022 yılında en düşük 21 bin TL olarak belirlenmişken 2023 yılında ise en az 33 bin TL olarak belirlenmiş durumda.

Çeyiz Parasından Kimler Faydalanabilir?

Bir sosyal devlet olarak kamunun evlenecek kız çocukları için yapmış olduğu evlenme ödeneği (çeyiz parası) annesi ya da babası vefat etmiş ve ondan ölüm aylığı alan kız çocukları için verilen bir destek olarak tanımlanıyor. Aslında yetim maaşı olarak da anılan bu ödeme, anne ya da babasından ölüm aylığı alan kız çocuklarının evlenmeleri durumunda devletten aldıkları bir destek ödemesidir. Peki evlenme ödeneğinden yararlanabilmek için nereye başvurulur? Çeyiz parası ya da evlenme ödeneği için hak sahibi kız çocuğunun bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurması gerekir. Bu esnada evlenme tarihi nüfus kütüğüne işlenmemişse, dilekçeyle beraber evlenme cüzdanının bir örneğinin de SGK'ya verilmesi gerekli ve zorunludur. Eğer evlenme ödeneği alan kız çocukları boşanırlarsa, bu kişilere hak sahipliğinden doğan gelir ve aylıkları tekrar bağlanır. Fakat bu kişiler evlenme ödeneğini aldıkları tarihten itibaren iki yıl içinde boşanırsa, bu iki yıllık süre içinde gelir ya da aylık bağlanmaz. Ama bu iki yıllık sürenin ardından yeniden aylığa hak kazanırlar.