Son zamanlarda KPSS ya da Hakimlik - Savcılık gibi sınavlardan tutun da kurum içi yükselme sınavlarına kadar birçok sınavın akabinde mülakat yapılıyor ve yapılacak olan alımlarda bu mülakatlar belirleyici oluyor. Maalesef liyakati ortadan kaldıran ve birçok şüpheli duruma neden olan mülakatlar hakkında bir itiraz da Hakim ve Savcı Adaylığı mülakatından geldi. İşte detaylar!

Onur Öğrencisi Sınavı Kazanamadı

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden onur öğrencisi olarak mezun olan avukat İsa Temur, iki kez Hâkim ve Savcı Adaylığı mülakatına girerek bu sınavlardan 70 puana erişemediği için başarısız sonucu aldı. Oysaki merkezi düzeyde yapılan yazılı sınavlardan yine sırayla 86,3 ve 85,5 puanlarını almasına rağmen Temur, mülakatlar nedeniyle 'Başarısız' yanıtını alarak hâkim ve savcılığa giremedi. Akabinde mülakat sonuçlarının içeriğine ilişkin öncelikle CİMER’e başvuran Temur, buradan yanıt alamayınca bu kez de Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde talepte bulundu.  Adalet Bakanlığı ise mülakat aday değerlendirme tutanaklarının birer örneğini Cumhuriyet başsavcılığı aracılığıyla Temur’a iletti.

Mülakat 1,5 - 2 Dakika Sürdü!

Temur, katıldığı mülakatlarda yedi kişilik komisyonun üyelerinden bazılarının tüm başlıklarda 12 ve toplamda 60 puan verirken, bazı üyelerinse toplamda 55 verdiğini ve 70 puana erişemediğini gördü. 'Hakkımı arayacağım ve yedirmeyeceğim' diyerek tutanakların peşine düştüğünü söyleyen Temur, mülakatlara ilişkin şu ifadeleri kullandı:

ABD'li Doktor Linda Kramer, 15 Dakikalığına "Öbür Dünyaya" Gittiğini İddia Etti, Gördüklerini Bir Bir Anlattı! ABD'li Doktor Linda Kramer, 15 Dakikalığına "Öbür Dünyaya" Gittiğini İddia Etti, Gördüklerini Bir Bir Anlattı!

'Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde başvurduğumda mülakat değerlendirmelerini bana vermek zorunda kaldılar. Bana gönderdikleri belgeleri görmeden, bu rezilliğin bu kadar büyük boyutta olduğunu tahmin etmiyordum. Ben bile şaşırdım. Sonrasında, yazılı sınavda Türkiye birincisi olsam da bu şartlarda savcı olma şansım yok en azından hakkımı arayayım dedim. İlk mülakata gittiğimde çok şaşırmıştım. Altı kişi odadan çıkmamız toplam 10 dakika sürmedi. İçeriye girdik, ‘Hoş geldiniz. Kendinizi tanıtın’ dediler. Önceden uyarıyorlar, ‘Hangi okuldan mezun olduğunuzu, memleketinizi, evli ya da bekar olduğunuzu söyleyin’ diyorlar. Söylüyorsun, ‘Baban, annen ne iş yapıyor’ diyorlar. Sonrasında da bana bir tane hukuk sorusu sordular. Açıklamam bitmeden ikinci soruyu sorar gibi yaptılar. İkinciyi açıklarken ‘tamam çıkabilirsin’ dediler. Çıkıp gittim. Mülakat yaklaşık 1,5-2 dakika kadar sürdü. Tek bir kriterden bile objektif bir değerlendirme yapılması mümkün değilken maksimum iki dakikalık bir sürede beş farklı kritere göre değerlendirme yaptıklarını iddia ediyorlar. İkinci mülakatta da durum buydu.”