Otomobil almak isteyenler, salgın dönemi ve sonrasında artan otomobil fiyatları ve dengesizleşen dünya ekonomisi nedeniyle, hayat pahalılığının ve otomobillerin fiyatlarının düşmesini bekledikleri bir süreç geçiriyor. Olması gerekenden çok daha fazla yükselen otomobil fiyatları, ikinci el otomobil fiyatlarının da son birkaç yıldır olağanüstü şekilde yükselmesine neden oluyor. Bir yandan ikinci el otomobil fiyatlarına yoğun talep oluşması, diğer yandan ikinci el otomobil sayısının talebe yanıt verememesi gibi sorunlar, fiyat artışını daha da fazla körüklüyor.
Tüm bu ayrıntılar ikinci el otomobil fiyatlarının düşmesini bekleyen çok sayıda kişinin oluşmasına da neden oluyor. 2022 yılının başından beri dünya genelinde yaşanan ekonomik çalkantılar, ülkemizde yoğun enflasyon baskısı ve sürekli düşen alım gücüne neden oluyor. Buna karşın hem sıfır otomobiller, hem de ikinci el otomobillere yoğun ilgi devam ediyor. Bu ilgi aynı zamanda fiyatların daha da fazla yükselmesine sebep oluyor.
İkinci El Otomobil Fiyatları Ne Zaman Düşer?
Kocaeli Oto Ticaret Merkezi Başkanı ve TOBB Otomotiv Ticaret Meclis Üyesi Fahrettin Batı konuyla ilgili yaptığı açıklama, fiyatların en az 2-3 ay daha bu şekilde devam edeceğini öngördüğünü söyledi. Açıklamanın devamında Fahrettin Batı; “Halkımız fiyatların düşmesini bekliyor ama bu konudaki öngörüm zayıf. Eylül ve ekim ayına kadar piyasa böyle gidecek. Ciddi artışları bu saatten sonra kimse beklemesin, araç fiyatlarında daha büyük köpükler oluşmayacak. Bayilerdeki sıfır araç fiyatları her şeyin belirleyicisidir. Bir de bayilere ne kadar otomobil geleceği de önemlidir. Döviz ve altında ciddi hareketlilik yok. Onun için bu cümleyi kullanıyorum, ciddi artış olmayacağını söylüyorum. Ama dövizde ciddi artış olursa, araç fiyatlarında artış yaparlarsa yine artışlar devam eder” dedi.
İkinci Otomobillerde Fiyatlar Niye Artıyor
İkinci el otomobil fiyatlarının çok yükselmesiyle ilgili soruya cevap veren Fahrettin Batı; “İkinci el araçların kesin artış sebebi, sıfır araçların otomobil bayilerinde yeterince olmamasıdır. Bunun sebebi de çip ve kablo tedariği sorunudur. Amerika, Çin ve Tayvan’da dünyada en büyük çip üreten fabrikalar bulunuyor. Buradaki fabrikalar kısıtlamaya gittiler. Kullanılan maddelerin, kimyasalların yeterince dünyadan temin edilemediğini, mal bulmada sıkıntı yaşadıklarını söylediler ama bence altında art niyet var. Üretimi daraltarak, ürettikleri mamulleri birkaç katına satmak istiyorlar. Bir de Ukrayna’da vurulan kablo fabrikası var. Kablo fabrikasını vatandaşlarımız elektrik kablosu gibi sanıyorlar, aslında hiç öyle bir şey değil. Araçlarda kullanılan özel kablolar vardır, bu kabloların üretildiği fabrika vurulduğu için bu iki ana girdiden eksiklik olunca araç üretimi az oluyor. Şeklinde açıklama yaptı.