Yüksek enflasyon, uluslararası siyasal krizler ve Ukrayna Savaşı ile birlikte tüm dünyada gelir kayıpları tepe noktaya ulaştı. Piyasalarda küçülmelerin yaşandığı bu dönemde işsizlik oranlarında da önemli artışlar yaşanıyor. İş bulmak için mücadele eden vatandaşlar için İŞKUR’un eşsiz bir fırsatı bunuyor. İŞKUR, artan işsizlik ve çalışma kanunu kapsamında vatandaşlara işsizlik ödeneği sunuyor. İŞKUR işsizlik ödeneği nedir? İŞKUR işsizlik ödeneğini kimler alabilir? Nasıl alınabilir?

1 Gün Bile Çalışma Hayatı Olmayan Ev Hanımlarına Hemen 90.000 TL Ödeme Yollanacak, TC'nizle Başvurmak Yetecek! 1 Gün Bile Çalışma Hayatı Olmayan Ev Hanımlarına Hemen 90.000 TL Ödeme Yollanacak, TC'nizle Başvurmak Yetecek!

İŞKUR İşsizlik Ödeneği Nedir?

İş bulmakta zorlanan vatandaşların, yeni bir iş bulana kadar olan süreçte ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için devlet tarafından ödenek sağlanmaktadır. İŞKUR aracılığıyla sağlanan destek ödemeleri sayesinde iş bulamayan veya işten çıkartılan kişilere maaş ödemesi yapılıyor. Bu sayede yeni bir iş bulup da durumunu düzenleyebileceği zamana kadar devlet desteğinden faydalanmaları sağlanıyor. İşte bu destek ödemeleri İŞKUR işsizlik ödeneği olarak isimlendirilmektedir.

İŞKUR işsizlik maaşı olarak da bilinen bu ödenek, sigortalı işsizlere ve belirli şartları taşıyanlar işsiz oldukları her dönemde devletten belirli süre ve miktarlarda ödeme alabilmektedir. İŞKUR işsizlik maaşı desteğinden yararlanılabilmesi için öncelikli olarak belirli şartların sağlanması gerekiyor.

İŞKUR İşsizlik Maaşı Başvurusu

İŞKUR işsizlik maaşı desteğinden faydalanmak isteyen sigortalı işsizlerin İŞKUR’a şahsen başvuruda bulunmalara gerekmektedir. Kendilerine tanınan bu hak süreyle sınırlı olduğundan süreyi doldurmadan önce İŞKUR’a şahsen başvuru yapması gerekmektedir.

İŞKUR işsizlik ödeneği almak isteyenlerin mutlaka hizmet akdinin sona erdirilme nedeninin kendisinin sorumluluğu veya isteği ile olmamış olması şartı aranmaktadır. Bu şarta uygun olan kişiler daha sonra İŞKUR tarafından belirlenen diğer şartları da sağlamalıdır. Bu şartlar ise hizmet akdi sona erdirilmeden önceki son 120 günde sigortalı olarak çalışmış olmak ve hizmet akdinin sona erdirilmesinden önceki son 3 yılda toplam 600 gün işsizlik sigortası primi ödeniş olması gerekiyor.

İŞKUR İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Ülkemizde İŞKUR işsizlik maaş hesaplama işlemi günlük bazda gerçekleştirilmektedir. Günlük işsizlik ödeneği tutarı ise sigortalı işsizin son 4 aylık dönemdeki prime esas kazancı üzerinden hesaplanmaktadır. Ortalama brüt kazancın %40’ı oranında hesaplama yapılır. Ayrıca işsizlik maaşı tutarı, 2022 asgari ücret tutarının en fazla %80’inine kadar olan kısmıyla sınırlandırılmıştır.