İşsizlikle mücadelenin çok yönlü olmasının gerekmesi, İŞKUR’un çeşitli alanlarda programlar hazırlamasına sebep oluyor. Mesleği olmayan veya mesleği varsa bile kendisini geliştirmek isteyen kişilere verilen Mesleki Eğitim Kursları,pek çok kişinin meslek sahibi olmasını sağlıyor. İşsizlikle mücadelede en önemli bölümlerden biri, işsizlere vasıflar kazandırmak ve meslek erbabı yapmaktır. Meslek edindirilmiş bir kişinin daha kolay iş bulması sağlanıyor.
Bu çerçevede sürekli yeni meslekler ve geleceğin mesleklerine odaklı Mesleki eğitim kursları veriliyor. Kursların verildiği süreler farklılıklar gösterse de, her günlük olarak en az 5 en fazla 8 saat, haftalık olarak en az 30, en fazla 40 saat ve en fazla 160 gün sürebiliyor. Kurs süresince, kursiyerlere yol, yemek ve benzeri masraflarını karşılamak üzere, katılım gününe göre belirli ücretlerde ödeniyor.
İŞKUR Mesleki Eğitim Kursiyerlerine Ne Kadar Ödeniyor?
Mesleki Eğitim kurslarına katılan kursiyerlerin, katıldıkları eğitim programı, kursiyerin özelliklerine bağlı olarak değişen tutarlarda ödemeler alıyorlar. Sanayi sektöründe mesleki eğitim programlarına dahil olan ve en az % 50 istihdam garantisi bulunan mesleki eğitim kursiyerleri, kursa dahil oldukları gün başına 106,34 TL ödeme alıyor.
Yine en az %50 istihdam garantisi bulunan mesleki eğitim kurslarına katılan kursiyerlere, kursun devam ettiği gün başına katılım gerçekleştiği sürece 65,44 TL ödeme alıyor.Engelli ve eski hükümlüler için hazırlanmış mesleki eğitim kurslarına katılan kursiyerlere, katılım günü başına 49,08 TL ödeme alıyor. Bu kursların istihdam garantisi bulunmuyor.
Engelli ve eski hükümlülere istihdam garantili olarak verilen mesleki eğitim kurslarına katılan kursiyerlerse, katılım günü başına 65,44 TL ödeme alıyor.Bunlara ilave olarak Genel Sağlık Sigortası ve İş kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası primleri İŞKUR tarafından her kursiyer için, kurs süresince karşılanıyor.
Meslek edindirme kurslarını tamamlayan tüm kursiyerler, kurs bitirme belgesi ve sertifika sahibi oluyor. Bununla birlikte, kurs sonunda gerçekleştirilen sınavda başarılı olan kursiyerler, Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi oluyor. Kursların istihdam garantili, %50 istihdam garantili, istihdam garantisi olmayan türleri bulunuyor. Meslek edinmek isteyen herkesin başvurabileceği kurslar için 15 yaşını tamamlamış olmak, emekli olmamak ve kuruma kayıtlı işsiz olmak gerekiyor.