İŞKUR, yeni istihdam fırsatlarıyla 2022’de de iş arayanlara umut olmaya devam ediyor. İŞKUR sadece iş ilanlarıyla değil vatandaşlara meslek edinme veya mesleğinde gelişme fırsatı da sunuyor. İŞKUR 81 yılda mesleki eğitim kursları da sunuyor. İŞKUR’un kurs imkanları sayesinde mesleği olmayanlar meslek edinebiliyor. Mesleği olanlar ise mesleklerinde gelişebilme şansını yakalıyor. Böylelikle meslek sahibi olarak istihdam fırsatlarından yararlanabilme şansını yakalıyor. İşte İŞKUR’un sunduğu meslek kurs şartları!
İŞKUR Kurslarına Kimler Katılabilir?
İŞKUR tarafından sunulan mesleki eğitim kursları, mesleği olmayanların meslek edinmelerine, mesleği olanların ise mesleki becerilerini geliştirmek isteyenlerin istihdam edilebilirliği arttırmaya yardımcı oluyor. Özellikle de %50 istihdam garantili olarak düzenlenen İŞKUR kursları, iş sahibi olmak isteyenlere büyük bir umut oluyor. İŞKUR tarafından sunulan kurs programlarına katılmak isteyenlerin öncelikle İŞKUR’ a kayıtlı olması gerekiyor.
İŞKUR kaydı olanlar, 15 yaşını tamamlamış olmak, emekli olmamak, mesleklere özel gereklilikleri karşılamak, aynı meslekteki diğer kursları tamamlamamış olmak şartlarını karşılayan herkes İŞKUR kurs programlarına katılabiliyor.
İŞKUR Kurs Programları Ne Kadar Sürüyor?
İŞKUR tarafından sağlanan mesleki eğitim kurs programları her gün en az 5 saat, en fazla 8 saat olarak uygulanmaktadır. Haftalık ders süreleri ise 6 günden fazla olmayacak şekilde en az 30 saat, en fazla 40 saat olacak şekilde düzenlenmektedir. İŞKUR mesleki eğitim kurslarının toplam süresi ise 160 gündür.
İŞKUR Mesleki Eğitim Kurslarında Harçlık Veriliyor
İŞKUR, mesleki eğitim kurs programlarına katılan adaylardan ödeme almak yerine ödeme veriyor. Mesleki eğitim kurs programlarına katılımı teşvik etmek amacıyla İŞKUR tarafından günlük harçlık olarak kursiyerlerin belirli giderlerinin karşılanması hedeflenmektedir. Buna göre 2022 yılında İŞKUR mesleki eğitim kurslarında;
- Sanayi sektörüne yönelik %50 istihdam garantili meslek kurslarına katılanlara 106.34 TL,
- %50 istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılanlara 65.44 TL,
- Engelli ve eski hükümlülere yönelik düzenlenen istihdam garantisi olmayan mesleki eğitim kurslarına katılanlara 49.08 TL,
- Engelli ve eski hükümlülere yönelik düzenlenen %50 istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılanlara 65.44 TL,
Olacak şekilde ödenek sağlanmaktadır. Ayrıca kursiyerlerin Genel Sağlık Sigortası(GSS), iş kazası ve meslek hastalıkları sigorta prim ödemeleri İŞKUR tarafından kurs süresince gerçekleştirilmektedir.