İş kazalarının azaltılmasına yönelik olarak, tüm sektörlerde çalışanların konforu ve iş güvenliğine yönelik sürekli yeni adımlar atılıyor. Buna karşın ruhsal ya da fiziksel olarak iş kazalarının ortaya çıkmasıda kaçınılmazdır. Sigortalı olarak çalışan bir kişinin, çalışma sırasında karşılaştığı iş kazaları veya çeşitli sorunlar nedeniyle kalıcı ya da kısmi hasarlarla karşılaşması durumuyla sıklıkla karşılaşılıyor. Bu durum İş görememezlik aylığı adı altında ödenen bir desteğin de olmasını zorunlu hale getiriyor. İş görememezlik ödeneği, aylık olarak ödenen ve iki ayrı türde uygulanan bir destektir. Tam iş görememezlik ve kısmi iş görememezlik ödenekleriyle, yaşadıkları sağlık sorunları nedeniyle kaybedilen iş gücü ve gelirin telafisinin yapılması sağlanıyor.

Sürekli İş Görememezlik Aylığı Nedir?

Sigortalı olarak çalışan bir kişinin, çalışma yaşantısı sırasında yaşadığı olumsuzluklar ve kazalar nedeniyle, iş gücü kaybına sürekli olarak uğraması durumunda almaya hak kazandığı bir ödenektir. Sürekli iş görememezlik aylığı alınması için ön koşul, sigortalı çalışanın, çalışma nedeniyle en az % 10 seviyesinde iş gücü kaybı yaşamış olmasıdır. Bu durumdaki kişiler eğer % 100 iş gücüne uğramışsa, tam iş görememezlik aylığı alabiliyor. Bu kişilere bağlanan aylık oranı, sağlıyken kazandığı aylık gelirinin % 70’ i düzeyinde oluyor. Kişi sağlık sorunu nedeniyle vefat etmişse, yakınları da bu aylığı alabiliyor. Bu durumda bağlanan aylı oranı da % 100 oluyor.

Garanti BBVA Müşterileri Geri Ödemesiz 1.000 TL Alacak! Tek Yapmanız Gereken TC Kimliğinizle Başvurmak! Garanti BBVA Müşterileri Geri Ödemesiz 1.000 TL Alacak! Tek Yapmanız Gereken TC Kimliğinizle Başvurmak!

Kısmi İş Görememezlik Aylığı

Ancak iş gücü kaybı % 10 ile % 99,99 arasındaysa kısmi iş görememezlik aylığı alınıyor. Kısmi İş görememezlik aylığı, iş gücü kaybının oranına göre belirleniyor. Kısmi iş görememezlik düzeyi, iş gücü kaybının SGK tarafından yetkilendirilmiş olan sağlık kurumlarının, Sağlık Kurullarınca iş gücü kaybının belirlendiği rapora bağlı oluyor. Raporda iş gücü kaybının yanı sıra iyileşme olasılığı nedeniyle tam veya kısmı iş görememezlik sınıfına girip girmediği de belirleniyor. İş görememezlik aylığının alınabilmesi için, SGK’ ya doğrudan başvurulması gerekiyor. Başvuru sonrasında yetkili sağlık kurumuna sevk kurum tarafından yapılıyor. Sevk sonrasında diğer işlemlerin tamamlanması ve aylığın bağlanması yaklaşık 3 aylık bir süreyi kapsıyor.