İşsizliğin oldukça yüksek seviyede olduğu bu günlerde çoğu kişi kendi işini kurmayı ve kendi işinin patronu olmayı hayal ediyor. Ne yazık ki iş kurma süreci de hiç kolay ilerlemiyor. İş kurmak büyük bir emek, çalışma ve zaman istemenin yanı sıra ciddi bir sermaye de gerektiriyor. Her aşama hallolsa da çoğu kişi sermaye noktasına geldiğinde tıkanabiliyor. Bu durumun önüne geçmek ve yeni iş sahibi olmak isteyenlere destek olmak için KOSGEB yardıma koşuyor. Yapılan desteklerle yeni iş kurmak isteyenler için teşvik oluşturmayı amaçlarken aynı zamanda uzun süre işlerine devam edebilmeleri için de alt yapı oluşturmayı hedefliyor.
KOSGEB PROGRAMLARI NELERDİR?
KOSGEB, yeni iş kurmak isteyenlere iki farklı grupta destek sunuyor. Programa geleneksel girişimci ya da ileri girişimci olarak başvurulabiliyor. İki programın şartı da KOSGEB tarafından verilen girişimci veya ileri girişimci eğitimlerini tamamlamak. Geleneksel girişimci programıyla, kurulan işletmelerin ilk yıllarında tutunmasını sağlamak ve bu işletmelerde istihdam sağlamak amaçlanıyor. İleri girişimci programında ise yenilikçi ve teknolojik temeli olan iş fikirlerinin desteklenmesi, ihracat yapılması, küresel piyasada aktif yer edinilmesi gibi noktalar hedefleniyor. Maalesef ki her iş kolu KOSGEB tarafından desteklenmiyor. Genel çerçeveye bakıldığında desteklenen sektörler şu şekilde;
- Madencilik ve taş ocakçılığı
- İmalat
- Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı
- Su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri
- İnşaat
- Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı
- Ulaştırma ve depolama
- Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri
- Bilgi ve iletişim
- Finans ve sigorta faaliyetleri
- Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler
- İdari ve destek hizmet faaliyetleri
- Kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor
- Diğer hizmet faaliyetleri
PROGRAMDAN YARARLANMAK İÇİN HANGİ ŞARTLAR SAĞLANMALI?
KOSGEB, programdan yararlanmak isteyenlerin başvuru yapabilmesi için bazı şartları sağlamalarını istiyor. İlk olarak, girişimcilik eğitiminin tamamlanmış olması gerekiyor. İkinci olarak, adına başvuru yapılan işletmenin gerçek kişi veya sermaye şirketi olarak kurulması gerekiyor. Üçüncü olarak, başvuran kişinin işletmedeki kurucu ortak payının minimum %50 olması ve program boyunca da bu oranın altına düşmemesi gerekiyor. Dördüncü şart olarak ise kişinin başka hiçbir yerde çalışmıyor olması ve işinin başının durması gerektiği belirtiliyor. Şartları sağlayan ve başvurusu olumlu değerlendirilen geleneksel girişimciler 65 bin TL'ye, ileri girişimciler ise 270 bin TL'ye kadar KOSGEB desteği alabiliyor.